Peter Handzuš Rôzne

Obce, mestá a podnikatelia na podhorí Tatier chcú vytvoriť jednu OOCR

Niektoré podtatranské obce a mesto Spišská Belá si pravdepodobne vytvoria vlastnú oblastnú organizáciu cestovného ruchu (OOCR). Dôvodom podľa primátora Spišskej Belej Štefana Bieľaka je fakt, že ich pri tvorbe OOCR Vysoké Tatry nikto neoslovil.

Ilustračný obrázok k článku Obce, mestá a podnikatelia na podhorí Tatier chcú vytvoriť jednu OOCR
Zdroj: Dnes24.sk

„Rozhodli sme sa, že ísť sólo v rámci podhoria nebude dobré, definitíva nepadla, pretože treba doladiť ďalšie veci súvisiace so založením takejto organizácie,“ vysvetľuje Bieľak.

Subjektov podľa neho bude dosť veľa, v prípravnej fáze sa stretlo 18 obcí vrátane mesta Spišská Belá. „Neboli ešte oslovení všetci, zatiaľ sme rokovali tí, ktorí sme pôvodne rozbiehali dve oblastné organizácie, a to okolo Spišskej Belej a Zamaguria a v okolí Veľkej Lomnice,“ doplnil Bieľak. Dôvodom vytvorenia jednej OOCR na podhorí, a nie dvoch, je zložitá organizácia a prevádzka takéhoto združenia. „Chceme efektívne peniaze spojiť na spoločnú propagáciu,“ konštatoval.

Táto organizácia podľa neho nemá byť konkurenciou tej tatranskej, „práve naopak, chceme doplniť to, čo nebude zastrešovať tá veľká organizácia,“ dodal. Nevylúčil možnosť, že sa neskôr podhorie pridá k OOCR Vysoké Tatry. „Bez toho podhoria nemôžu Tatry fungovať, ja verím, že sa raz spojíme. Uvedomujeme si však, že fungovanie veľkého celku je veľmi zložité, možno bude do budúcna treba vytvoriť nejaký mechanizmus, ako tie obce spojiť v menších celkoch a tie budú vstupovať do toho väčšieho celku,“ zdôraznil primátor Spišskej Belej.

Do OOCR na podhorí Vysokých Tatier by sa mali okrem obcí ako napr. Ždiar, Veľká Lomnica, Červený Kláštor či mesta Spišská Belá pripojiť aj niektorí podnikatelia, napr. pltníci, akvapark Vrbov a pod. „Ponuka služieb má byť široká, na podhorí sú napr. atypické ubytovacie kapacity, domáca tradičná architektúra, remeslá, tradície, kultúra, pamätihodnosti a bohatá história, to dokážu ponúknuť práve dedinky ako Nová Lesná, Ždiar a ďalšie. To je tá alternatíva,“ konštatoval Bieľak. Tatry podľa neho nie sú len o lyžovaní a turistike.

Vytvorenie jednej OOCR v podhorí Vysokých Tatier privítal aj starosta obce Veľká Lomnica Peter Duda. „Čím viac bude tých oblastných organizácií, tým sú vyššie náklady, neboli by sme dostatočne efektívni, dospeli sme k názoru, že mať v podhorí jednu silnú oblastnú organizáciu by bolo najideálnejšie,“ zhodnotil Duda.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM