Peter Handzuš Rôzne

Obce zrealizovali projekty na čerpanie eurofondov, financie sú v nedohľadne

Samosprávam, ktoré boli úspešné pri realizácii projektov v rámci Regionálneho operačného programu (ROP), hrozia finančné problémy a napokon aj nútená správa.

„Takmer dve stovky miest a obcí zrealizovali projekty, ale financie sú v nedohľadne. Nečinnosť štátu tak ohrozuje chod samospráv,“ uviedol výkonný podpredseda ZMOS-u Milan Muška.

Týmto problémom sa preto v stredu (14.12.) opätovne zaoberalo predsedníctvo ZMOS-u. „Téme sme sa venovali aj na základe žiadostí mnohých dotknutých samospráv, ktorým hrozí nútená správa," doplnil Muška. Predsedníctvo konštatovalo, že s výnimkou ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolta Simona (Most-Híd) na naliehavé výzvy nereagovala ani premiérka, ani príslušní podpredsedovia vlády. Združenie preto požiadalo vládu, aby neodkladne doriešila vyplatenie zazmluvnených projektov v rámci ROP, čím by sa predišlo ohrozeniu dotknutých miest a obcí, ktoré sú vystavené finančným škodám veľkého rozsahu.

ZMOS sa domnieva, že terajšia nečinnosť vlády je aj v rozpore so zákonom o zodpovednosti verejných funkcionárov pri výkone funkcií vo verejnom záujme. Preto združenie zvažuje poskytnutie právneho poradenstva dotknutým samosprávam, ak sa o svoje nároky budú uchádzať na súdoch.
TASR dnes informácie poskytol hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM