Martin Sýkora Samospráva

Občianske hliadky vystrieda Miestna občianska poriadková služba

Mesto Poprad uspelo s projektom „Miestna občianska poriadková služba v meste Poprad,“ ktorý bol spracovaný v rámci operačného programu Ľudské zdroje.

Ilustračný obrázok k článku Občianske hliadky vystrieda Miestna občianska poriadková služba
Zdroj: TASR

Cieľom je dosiahnuť zlepšenie

V mesiaci október 2017 bolo samospráve doručené z MV SR rozhodnutie o schválení výšky nenávratného finančného príspevku vo výške 143 647,69 eur, čo je 95 % nákladov na realizáciu projektu a zvyšných 5 % t. j. 7 560,41 eur bude použitých z vlastných zdrojov.

„Projekt, ktorý je priamo zameraný na znevýhodnené skupiny obyvateľstva ráta so zamestnaním 6 osôb na dobu 3 rokov, ktorí budú činnosť vykonávať v koordinácii a pod dohľadom mestských policajtov. Prostredníctvom týchto osôb chceme dosiahnuť zlepšenie rizikového správania, ochrany vlastníckych práv a dodržiavanie pravidiel občianskeho spolunažívania,“ informoval náčelník Mestskej polície Poprad Štefan Šipula.

Projekt Miestnej občianskej poriadkovej služby nadväzuje na projekt občianskych hliadok, ktoré v Poprade existovali v roku 2016 a fungujú aj v roku 2017. Projekt hliadok bol vždy na 9 mesiacov v roku a pre 4 pracovníkov. Miestna občianska poriadková služba umožní zabezpečiť poriadkovú službu na 3 roky nepretržite a navyše s pomocou 6 pracovníkov.

Zdroj: TASR

Vzbudzovanie rešpektu medzi Rómami

Od príslušníkov miestnej občianskej poriadkovej služby sa vyžaduje, aby vzbudzovala prirodzený rešpekt a to najmä medzi rómskou komunitou a mali dobrú miestnu a osobnú znalosť danej komunity. Čaká ich trojmesačná skúšobná doba a ak by sa neosvedčili, dôjde k ich výmene. Medzi hlavné úlohy miestnej občianskej poriadkovej služby bude patriť ochrana verejného poriadku, ochrana životného prostredia, ktorá bude spočívať hlavne v nahlasovaní čiernych skládok a pod. Ich činnosť však nebude iba pri ochrane verejného poriadku, ale chceme, aby boli nápomocní aj napr. pri nastoľovaní poriadku pri vyplácaní sociálnych dávok, pri výkone práce plynárov, elektrikárov, zdravotníckej služby, aby nedochádzalo počas vykonávania ich činnosti k ich napádaniu resp. ohrozeniu.

„Všetci pracovníci budú preškolení vo vymedzenom rozsahu predovšetkým z oblasti trestného práva, zákona o priestupkoch a o cestnej premávke, aby ju vedeli primerane riadiť, hlavne počas sprevádzania detí do školy bezpečným prechodom cez hlavnú cestu,“ vysvetlil komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda.

Zdroj: TASR

Ide hlavne o Matejovce

Príslušníci MOPS budú vybavení reflexnou vestou s označením „Miestna občianska poriadková služba“, na ktorej budú mať pripnutý preukaz člena MOPS s fotografiou a okrem toho budú vybavení baterkou a zastavovacím terčom pre riadenie cestnej premávky. Pracovať budú vo dvojiciach v čase od 06. do 14. hod. a od 14. do 22. hod., ale v prípade potreby budú k dispozícii aj pri zásahoch spojených s rušením nočného pokoja alebo narušením verejného poriadku aj po 22. hod. Na mestskej polícií im budú vyhotovené karty úsekov s presným rozpisom ich činností, kde a kedy sa budú zdržiavať a akú konkrétnu činnosť budú v danom úseku vykonávať.

„Pôsobnosť príslušníkov MOPS bude na teritóriu celého mesta Poprad, no keďže v Matejovciach je najvyššie zastúpenie obyvateľov marginalizovanej rómskej komunity, tak zatiaľ sú hliadky situované hlavne tam,“ dodal Galajda.

Dôležité je uviesť, že nebudú dohliadať na verejný poriadok iba v rómskej osade na Staničnej ul., ale v celých Matejovciach, predovšetkým však na sídliskách, pri garážach a základnej škole. Mestská polícia chce uvedený projekt začať realizovať od 01. 01. 2018.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM