Peter Handzuš Rôzne

Vlak medzi Plavčom a Starou Ľubovňou opäť premáva. Tešia sa najmä študenti

K posilneniu viacerých vlakových spojení došlo v rámci prvej tohtoročnej zmeny cestovného poriadku na železničných tratiach Prešovského samosprávneho kraja. Po niekoľkomesačnej prestávke začal v tejto súvislosti opätovne premávať osobný vlak medzi Starou Ľubovňou a obcou Plaveč.

Ilustračný obrázok k článku Vlak medzi Plavčom a Starou Ľubovňou opäť premáva. Tešia sa najmä študenti
Zdroj: TASR

Z obnovy spomínaného spojenia majú najväčšiu radosť hlavne školáci. Vlak totiž bude v nasledujúcom období premávať medzi Plavčom a Starou Ľubovňou iba v piatok a nedeľu. To sú dni, keď práve študenti, navštevujúci prešovské a košické školy, sú najčastejšie na cestách.

S vlakom zo Starej Ľubovne do Plavča cestovalo v nedeľu večer vyše 40 mladých ľudí, medzi nimi aj Mária, študentka 2. ročníka Filozofickej fakulty v Prešove. Po zmene grafikonu dopravy vlani v decembri, keď sa vlakové spojenie medzi spomínanou obcou a mestom zrušilo, cestovala na vlak do Plavča, ktorý ju následne viezol do Prešova, najčastejšie autobusom. „Nevyhovovalo mi to, mala som dlhý prestoj v Plavči. Som rada, že sa to vrátilo do starých koľají,“ poznamenala pre.

Starosta Plavča Štefan Murcko je so spomínanou zmenou cestovného poriadku spokojný len čiastočne. „Školákom to určite pomôže, no naďalej presadzujeme, aby sa doplnili nejaké spoje aj cez týždeň pre študentov a pracujúcich. Vlaky, ktoré premávajú na trati Poprad – Plaveč, by bolo dobré predĺžiť až do Lipian,“ zdôraznil starosta.

V súvislosti so spomínanou úpravou cestovného poriadku dochádza od dnešného dňa k úpravám času odchodov a príchodov vlakov na vybraných tratiach PSK, no aj k zavedeniu nových spojov. Tie pribudli okrem trate medzi Plavčom a Starou Ľubovňou napríklad v úsekoch Lipany – Prešov či Stakčín – Humenné.

Na trati Prešov – Kysak budú všetky prípojné vlaky vedené denne, čím budú zabezpečené prípoje na vlaky diaľkovej dopravy aj počas víkendov a sviatkov. Niektoré vlaky v kraji budú premávať iba v pracovné dni.

Obnovili vlakové spojenie medzi Plavčom a Starou Ľubovňou. No iba cez víkend
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM