Peter Handzuš Kultúra

OBRAZOM: 50. ročník Wolkrovej Polianky

V Tatranskej Polianke sa konal už 50. ročník tradičného kultúrneho podujatia s názvom Wolkrova Polianka.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: 50. ročník Wolkrovej Polianky
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Wolkrova Polianka je celoslovenským literárnym podujatím mladej generácie básnikov. Jeho poslaním je konfrontácia tvorivých úsilí mladých autorov s vývojovými tendenciami a tradíciami slovenskej poézie. Cieľom literárnej súťaže, ktorá je súčasťou Wolkrovej Polianky, je podchytiť tvorivú iniciatívu mladých básnikov a vytvárať priestor pre umeleckú sebarealizáciu talentovaných autorov.

Ján Bendík z Mestského úradu vo Vysokých Tatrách informoval, že program Wolkrovej Polianky 2013 odštartoval v stredu popoludní v priestoroch obradnej siene v Starom Smokovci oficiálnym prijatím účastníkov podujatia. Organizátori následne odovzdali úspešným autorom z uplynulých ročníkov Wolkrovej Polianky pamätné plakety.

Na českého básnika Jiřího Wolkra, po ktorom je toto podujatie pomenované, sa spomínalo pri jeho pamätnej doske vedľa jazierka v Tatranskej Polianke. V týchto miestach počas svojho liečebného pobytu v Tatrách napísal mladý autor niekoľko svojich básní. V sprievodnom kultúrnom programe vystúpili recitátori a hudobníci z Divadla Point z českého Prostějova, rodného mesta J. Wolkra.

Večerný program v Tatranskej Polianke pokračoval v divadelnej sále Sanatória Dr. Guhra premiérou filmového dokumentu o 50-ročnej histórii podujatia, vyhlásením výsledkov literárnej súťaže mladých autorov a vystúpením recitátorov Idy Rapaičovej a Jozefa Šimonoviča. O hudobnú stránku večera sa postarali Marián Geišberg so synom Martinom a v programe vystúpili aj dvojica Zbyňo Džadoň a Mário Karas.

Wolkrova Polianka 2013
19
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM