Peter Handzuš Správy

OBRAZOM: Recesisti aj tento rok pochodovali v prvomájovom sprievode

Za chladného sychravého počasia sa v Novom Smokovci konal aj tento rok recesistický 1. máj. Cieľom stretnutia bolo zabaviť sa, nie propagovať nejakú ideológiu.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Recesisti aj tento rok pochodovali v prvomájovom sprievode
Zdroj: Dnes24.sk

V minulosti sa na retro prvomájovom sprievode zúčatnili aj dve tisícky recesistov zo Slovenska a Čiech, ale posledné roky už účastníkov ubúda. Do sprievodu sa pravidelne zapájajú hostia zo zotavovne Morava v Tatranskej Lomnici, ktorá pravidelne na tento termín organizuje pre českých turistov „zájazd ROH“. Vysoké Tatry ako miesto na príjemnú rekreáciu spropagoval film z roku 1955 Anděl na Horách s Jaroslavom Marvanom, Josefom Kemrom či Stellou Zázvorkovou. Okrem nadšencov v dobových rovnošatách s mávatkami a rôznymi heslami, atmosféru dopĺňali aj veterány a jazda staručkou tatranskou električkou Kométou.

Tí, ktorí si pamätajú prvomájové sprievody spred novembra 1989 sa vrátili do čias, kedy boli takéto pochody povinné. Niektorí sa usmievali, ale poniektorí sa aj pozastavili nad tým, či to nie je až priveľmi veľká oslava socializmu. Trocha zmätený bol aj mladý chlapec, ktorý povedal: „Otec mi stále hovorí, ako bolo v socializme zle a dnes ma tu zobral a usmieval sa. Neviem, čo si o tom mám teraz myslieť. Ale autá tu sú pekné.“

Staršia pani na stretnutí nevidí nič zlé. Prišla si len zaspomínať na staré časy, keď ešte žil jej manžel a priatelia: „Boli sme obyčajní ľudia a prvé máje boli o zábave, kolotočoch a guláši s pivom. Vedeli sme, že komunisti nás riadia, ale nevedeli sme, ako sa to dá zmeniť. Neriešili sme to a ak sa dalo, zabávali sme sa.“

O tom, že recesistický 1. máj vo Vysokých Tatrách je naozaj len o zábave a recesii nás ubezpečil aj hlavný organizátor podujatia. „Je to prvomájový sprievod, ale nie je to usporiadané so žiadnym politickým podtónom. Je to len malý návrat do miulosti,“ zdôraznil organizátor podujatia Igor Sedlár.

1. máj vo Vysokých Tatrách
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM