Peter Handzuš Správy

OBRAZOM: S Petrom Šperkom sa prišlo rozlúčiť viac ako tisíc ľudí

Najbližší príbuzní, priatelia, kolegovia i najvyšší štátni predstavitelia sa dnes v Hornom Smokovci navždy rozlúčili s horolezcom, vodcom a horským záchranárom Petrom Šperkom. Ten spolu s Antonom Dobešom tragicky zahynul 23. júna v základnom tábore pod horou Nanga Parbat rukami teroristov.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: S Petrom Šperkom sa prišlo rozlúčiť viac ako tisíc ľudí
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Vláda SR ostro odcudzuje tento teroristický akt, vyjadrujem v mene svojom i vlády Slovenskej republiky hlbokú sústrasť rodine, priateľom, spolupracovníkom, pretože bola to úplne nezmyselná smrť,“ konštatoval pri tejto príležitosti premiér SR Robert Fico, ktorý sa osobne zúčastnil na rozlúčke spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

Ďalej dodal, že boli zadržaní dvaja zo skupiny páchateľov, ktorí spáchali tento teroristický čin v Pakistane. Fico verí, že takto bude pakistanská polícia a príslušné orgány pokračovať, a že sa podarí teroristov nielen pochytať, ale aj primerane potrestať. Premiér pri tejto príležitosti dodal, že rodiny oboch horolezcov dostanú od štátu finančný príspevok.

Plakali aj silní chlapi

S Petrom Šperkom sa dnes do Tatier prišlo rozlúčiť viac ako tisíc ľudí a slzám sa neubránili ani veľkí chlapi, horolezci, záchranári. „Práca záchranára je tímová práca a každé jedno ohnisko v tej reťazi je veľmi ťažko nahraditeľné a bez jednotlivcov sa táto práca robí veľmi ťažko. Peter Šperka bol môj veľmi veľký kamarát, s ktorým som trávil veľa času v práci i v súkromí. Jeho smrť je veľmi osobná,“ povedal po rozlúčke riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Peter Šperka pracoval pre HZS približne desať rokov, 20 rokov predtým však pôsobil aj v Tatranskej horskej službe ako dobrovoľník. Posledné roky patril k najstarším spomedzi horských záchranárov, no na jeho kondícii to podľa Janigu nebolo vidieť. „Myslím, že nemal problém byť na tej prednej čiare medzi mladými,“ dodáva šéf horských záchranárov. Šperka ako horský vodca sprevádzal po Tatrách množstvo turistov a ako záchranár mnohým zachránil život.

Zbohom, Ujec!

Ujco, ako ho všetci v Tatrách poznali, sa narodil 29. októbra 1955 v Martine, najviac mu však k srdcu prirástli práve Vysoké Tatry. Bol súčasťou viacerých horolezeckých expedícií, pričom tá posledná na Nanga Parbat sa mu stala osudnou. Život mu však nevzala hora, ale teroristi, ktorí okrem neho a Antona Dobeša zabili aj ďalších členov ukrajinsko-gruzínskej expedície. O život prišlo pri útoku desať horolezcov zo šiestich krajín a pakistanský sprievodca. K útoku sa prihlásili hnutia Taliban a Jundulláh.

OBRAZOM: S Petrom Šperkom sa prišlo rozlúčiť viac ako tisíc ľudí
1
Galéria
OBRAZOM: S Petrom Šperkom sa prišlo rozlúčiť viac ako tisíc ľudí
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM