Peter Handzuš Kultúra

OBRAZOM: Výťažok z koncertu Operné gala 2015 pomôže vytvoriť Rehabilitačné centrum pre postihnuté deti

V Drevenom evanjelickom artikulárnom kostole v Kežmarku sa konal druhý ročník benefičného galakoncertu Operné gala 2015 pod hlavičkou Opera Slovakia, o.z.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Výťažok z koncertu Operné gala 2015 pomôže vytvoriť Rehabilitačné centrum pre postihnuté deti
Zdroj: Dnes24.sk

Záštitu nad koncertom prevzal Peter Dvorský a celý zisk z tohto ročníka poputoval Stredisku Evanjelickej diakonie SVETLO na vytvorenie potrebného Rehabilitačného centra pre deti s viacnásobným postihnutím. Koncert sa bude každoročne konať koncom augusta pri príležitosti výročia spustenia spravodajsko-publicistického portálu Opera Slovakia, vždy v Drevenom evanjelickom artikulárnom kostole v Kežmarku.

Pod hlavičkou občianskeho združenia Opera Slovakia sa v Drevenom evanjelickom artikulárnom kostole v Kežmarku uskutočnil druhý ročník benefičného koncertu Operné gala 2015. Koncert sa konal pri príležitosti štvrtého výročia spustenia portálu Opera Slovakia a profiluje sa ako tradičný operný benefičný galakoncert na Slovensku. Fotodokumentáciu z obidvoch doterajších ročníkov zosnímal prestížny slovenský fotograf Zdenko Hanout.

Pozvanie tento ročník prijali Štefan Kocán, v súčasnosti vo svete najžiadanejší slovenský operný bas, sólista popredných svetových operných domov, napr. Metropolitnej opery New York, milánskej La Scaly, Viedenskej štátnej opery a inde, úspešná mladá slovenská operná speváčka Patricia Janečková, Peter Kellner, sólista Opery v rakúskom Grazi a Titusz Tóbisz, sólista Opery Štátneho divadla v Košiciach. Účinkujúci vystúpia s klavírnym sprievodom Júlie Grejtákovej, korepetítorky Opery Štátneho divadla v Košiciach, Opery SND, hlavnej korepetítorky súťaže Musica Sacra v Ríme ako aj hlavnej korepetítorky a dramaturgičky Opera Slovakia. Program koncertu pozostával z diel majstrov svetovej opernej literatúry. Všetci umelci účinkovali bez nároku na honorár.

Výťažok z koncertu pomôže k vytvoreniu Rehabilitačné­ho centra

Čistý zisk z koncertu dosiahol čiastku 3000 € a poputoval Stredisku Evanjelickej diakonie SVETLO v Červenici pri Prešove, ktoré sa zaoberá opatrovateľskou službou, organizovaním letných biblických táborov za finančne prijateľných podmienok aj pre deti zo sociálne slabších rodín a inou diakonickou činnosťou. Stredisko úzko spolupracuje so školou v Červenici pre žiakov s viacnásobným postihnutím, najmä hluchoslepotou. Snahou Strediska je vybudovať vo svojom zariadení v Červenici hydroterapeutické REHABILITAČNÉ CENTRUM. Keďže sa liečba hydroterapiou odporúča pre ľudí s viacnásobným postihnutím, organizátori koncertu sumou 3000€ pomohli vytvoriť podmienky pre jej pravidelnú realizáciu. Centrum sa bude využívať celoročne, pretože 10 mesiacov priestory využíva škola a počas prázdnin sa tu organizujú letné tábory pre deti.

,,V mene Strediska Evanjelickej diakonie SVETLO v Červenici srdečne ďakujeme organizátorom, umelcom a účastníkom benefičného koncertu Operné gala za krásny zážitok dňa 18. augusta 2015 v Drevenom artikulárnom evanjelickom kostole v Kežmarku, z ktorého výťažok v sume 3000 Eur použijeme na tvorbu rehabilitačného centra pre potreby hydroterapie v prospech školy pre deti s viacnásobným postihnutím v Červenici. Vysoko si ceníme ochotu a srdečný prístup občianskeho združenia Opera Slovakia, a ich snahu prinášať kultúru v oblasti opery bližšie k ľuďom a spájať ju s myšlienkou benefície,” povedal Radoslav Grega zo Strediska Evanjelickej diakonie SVETLO v Červenici pri Prešove.

Ľudovít Vongrej, šéfredaktor a hudobný producent Opera Slovakia:

,,Úspech prvého ročníka nášho Operného gala nás okamžite motivoval k vytvoreniu tradície operného benefičného podujatia, ktoré na Slovensku nemáme. Do tohto druhého ročníka sme vstupovali s presvedčením, že cesta je správna a po jeho skončení sme o našom rozhodnutí presvedčení. Koncert sa bude každoročne konať koncom augusta pri príležitosti výročia spustenia spravodajsko-publicistického portálu Opera Slovakia, vždy v Drevenom evanjelickom artikulárnom kostole v Kežmarku. Na koncert prišli návštevníci nielen z rôznych kútov Slovenska, ale aj zo zahraničia. Okrem slovenčiny bolo medzi návštevníkmi počuť angličtinu, nemčinu, ruštinu, maďarčinu a dokonca aj japončinu. Podarilo sa nám prepojiť umenie so segmentom cestovného ruchu. Okrem toho, že koncert priniesol svetovú opernú kvalitu do regiónu pod Tatrami, kde takmer nie je príležitosť stretnúť sa s týmto reprezentatívnym umeleckým žánrom, pomohol aj benefične. Koncertom sme priblížili operný žáner a zároveň odprezentovali našich úspešných ako aj mladých talentovaných umelcov. Po koncerte ľudia neskrývali svoje nadšené pocity a dojmy a lúčili sa s nami po hlbokom umeleckom zážitku. Už teraz začíname s prípravou Operného gala 2016. Chcem poďakovať všetkým zúčastneným – umelcom, celému nášmu produkčnému tímu Opera Slovakia a samozrejme všetkým tým, ktorí prišli na koncert a zakúpením vstupenky podporili benefičný charakter akcie. V neposledom rade by som sa chcel poďakovať našim partnerom koncertu (ECAV Kežmarok, Slovenka, Denník N, Kaufland, Hotel Hviezdoslav, Kedykam, Media boom, Poprad 24). Beneficientovi sme odovzdali celý zisk z koncertu 3000€, ktorý sa použije ako príspevok na vytvorenie Rehabilitačného centra pre deti s viacnásobným postihnutím, najmä hluchoslepotou.”

Program koncertu

Wolfgang Amadeus Mozart

  • Madamina, il catalogo è questo, ária Leporella z opery Don Giovanni – P. Kellner
  • Batti, batti, o bel Masetto, ária Zerliny z. opery Don Giovanni – P. Janečková
  • Là ci darem la mano, duet Dona Giovanniho a Zerliny z opery Don Giovanni Kellner a P. Janečková
  • In diesen heil’gen Hallen, ária Sarastra z opery Čarovná flauta – Š. Kocán
  • Ach, ich fühl’s, ária Paminy z opery Čarovná flauta – P. Janečková
  • Pa..pa..pa…, duet Papagena a Papageny z opery Čarovná flauta P.Kellner a P. Janečková

Giacomo Puccini

  • Ch’ella mi creda, ária Johnsona z opery Dievča zo Západu – T. Tóbisz
  • O mio babbino caro, ária Lauretty z opery Gianni Schicchi – P. Janečková
  • E lucevan le stelle, ária Cavaradossiho z opery Tosca – T. Tóbisz
  • Quando me ‘n vo’, ária Musetty z opery Bohéma – P. Janečková

Giuseppe Verdi

  • Il lacerato spirito, ária Fiesca z opery Simon Boccanegra – Š.Kocán
  • Come dal ciel precipita, ária Banca z opery Macbeth – P. Kellner
  • Ah, sì ben mio, ária Manrica z opery Trubadúr – T. Tóbisz
  • Il grande inquisitore!, duet Veľkého Inkvizítora a Filipa II. z opery Don Carlos Š. Kocán a P. Kellner

Jacques Offenbach

  • Les Oiseaux Dans la Charmille, ária Olympie z opery Hoffmanove rozprávky – Janečková

Arrigo Boito

  • Son lo spirito che nega, ária Mefista z opery Mefisto – Š. Kocán

Organizátor koncertu Operné gala je občianske združenie Opera Slovakia

Hlavným cieľom občianskeho združenia Opera Slovakia je podpora šírenia slovenskej opernej kultúry na Slovensku a v zahraničí s presahom do iných žánrov klasickej hudby.

www.operaslovakia.sk je na Slovensku jediný spravodajsko-publicistický operný portál občianskeho združenia Opera Slovakia monitorujúci kompletný operný život na Slovensku s presahom do zahraničia. Počas štvorročného fungovania sa stal navštevovaným a rešpektovaným médiom v odborných a laických kruhoch. Prináša ucelené operné spravodajstvo a publicistiku, zaznamenal pozoruhodnú návštevnosť a stal sa mediálnym partnerom všetkých slovenských operných divadiel, profesionálnych hudobných inštitúcií či prestížnych operných koncertov a festivalov doma aj v zahraničí. Okrem domácich čitateľov je monitorovaný aj zahraničnými čitateľmi, inštitúciami a organizáciami, ktoré sledujú kompletný operný život na Slovensku.

Produkčná činnosť Opera Slovakia, o.z. má za sebou už viacero podujatí a koncertov – dva ročníky koncertu mladých talentov pod názvom Príďte za operou (2014, 2015) v rámci celoslovenskej akcie Noc hudby, 1. Benefičný operný koncert Martina Gyimesiho a jeho hostí (2014) a 2 ročníky koncertu Operné gala v Kežmarku (2014, 2015).

Pripravil: Ľudovít Vongrej
foto: Zdenko Hanout ©, www.hanout.eu

Operné gala 2015 v Kežmarku
39
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM