Peter Handzuš Rôzne

Observatórium na Skalnatom plese jubiluje. Pozorovania Slnka sa začali pred 70 rokmi

Vo štvrtok uplynulo 70 rokov odvtedy, čo sa na Skalnatom plese uskutočnili prvé pozorovania z observatória. Boli zamerané na slnečnú fotosféru a odborníci zakresľovali už aj prvé slnečné škvrny.

Ilustračný obrázok k článku Observatórium na Skalnatom plese jubiluje. Pozorovania Slnka sa začali pred 70 rokmi
Zdroj: TASR

„Je to už 70 rokov, keď sa ráno zakreslila prvá slnečná škvrna na novovybudovanom observatóriu na Skalnatom plese. Odvtedy sme prešli dlhú cestu a zapísali sme sa do svetovej astronómie nemalým počtom významných objavov,“ zhodnotil riaditeľ Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Starej Lesnej vo Vysokých Tatrách Aleš Kučera.

Objavitelia komét

Za úplne najväčší prínos tohto observatória považuje zostavenie unikátneho atlasu hviezdnej oblohy, ktorý sa používa prakticky vo všetkých svetových observatóriách už viac ako 50 rokov a vznikol práve vo Vysokých Tatrách. „Stali sme sa vďaka nášmu observatóriu akousi kométarnou veľmocou, pretože sme objavili veľké množstvo komét na Skalnatom plese a svojho času nás považovali za najväčších kométarov na svete. To bola veľká éra a v tej sa pokračuje, teda konkrétne vo fyzikálnom výskume komét do dnes,“ upozornil Kučera.

Observatórium už pod správou AÚ SAV neskôr začalo robiť aj výskum slnka a hlavne v oblasti výskumu korón dosiahli jeho pracovníci svetové výsledky. Odborníci z Tatier zaviedli napr. tzv. koronárny index, čo je miera aktivity slnka počas jeho cyklu, ktorý sa dodnes používa a obnovuje sa.

Výročie oslávia novým teleskopom

„Vďaka štrukturálnym fondom Európskej únie, ktoré nám výrazne pomohli zlepšiť infraštruktúru, máme pripravený k tomuto nášmu veľkému jubileu nový krásny teleskop, ďalekohľad s priemerom zrkadla 1,3 metra, ktorý nahradí starší, ten má iba 60 centimetrov,“ zdôraznil Kučera s tým, že ďalekohľad je praktický hotový, nainštalovať na Skalnaté pleso sa ho však nepodarí skôr ako v apríli kvôli prevádzkovým dôvodom. Bude to podľa neho jeden z najlepších teleskopov v európskej sieti na monitorovanie blízkozemských nebezpečných asteroidov, ktoré by mohli ohroziť Zem.

Astronomické observatórium Skalnaté Pleso sa nachádza neďaleko Skalnatého plesa v nadmorskej výške 1786 metrov. Založené bolo Antonínom Bečvářom, ktorý bol zároveň jeho prvým riaditeľom a to v roku 1943, keď boli vykonané jeho prvé pozorovania. V budove observatória sa nachádza aj meteorologická stanica patriaca Geofyzikálnemu ústavu SAV.

Observatórium na Skalnatom plese jubiluje. Pozorovania Slnka začali pred 70 rokm
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM