Martin Károly Správy

Obyčajný obchod nie je samozrejmosť: ZMOS si posvieti na dostupnosť potravín na vidieku

Čerstvé pečivo a denný prístup k základným potravinám nie je v slovenských dedinách samozrejmosť. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako banálny problém, pravdou však je, že to výrazne znižuje kvalitu života v našich obyvateľov vidieckych obcí.

Ilustračný obrázok k článku Obyčajný obchod nie je samozrejmosť: ZMOS si posvieti na dostupnosť potravín na vidieku
Zdroj: TASR

Kostol, krčma, potraviny. Tento trojuholník obecného vybavenia je typický už po stáročia. Na Slovensku máme 2938 samospráv, z toho je 2661 obcí s počtom obyvateľov do tritisíc.

Život sa z niektorých z nich, najmä tých menších, pohraničných či vzdialenejších od miest, vytráca postupne nielen vymieraním obyvateľov a sťahovaním, ale aj ťažkými možnosťami prežitia. Sú nimi potraviny resp. obchod vybavený základným sortimentom, drogériou, ovocím či klincami.

Aj tak známa obec ako sú Čičmany, ktorej typická výšivka je zapísaná vo svetovom zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, avizovala v júni zatvorenie jediného obchodíka po 25 rokoch. Hoci v nej žije necelá stovka obyvateľov, ročne ju navštívi 25-tisíc turistov.

Odkázaní na pomoc

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) začalo s prieskumom, ktorý sa venuje mapovaniu prístupu ľudí v obciach k potravinám v maloobchodných predajniach.

„Na základe získaných dát bude môcť kvantifikovať prístup obyvateľov v malých obciach k základným potravinám a formulovať alternatívne riešenia tejto situácie,“ uviedol hovorca združenia Michal Kaliňák o cieli prieskumu.

Poukázal na to, že zhoršený prístup k základným potravinám v predajniach na vidieku znižuje kvalitu života a zvyšuje odkázanosť obyvateľov.

„Ukazuje sa, že ide o faktor znásobujúci sociálno-ekonomické aspekty života na vidieku vzdialenom od miest a dotýka sa aj kvality verejných služieb,“ upozornil.

Pýtať sa budú starostov

ZMOS osloví v prieskume 320 starostov dvoch kategórií obcí, do 250 a 500 obyvateľov. „Otázky sa týkajú kvantifikácie počtu obcí s maloobchodnou predajňou potravín a ich prevádzkovania, taktiež foriem prístupu obyvateľov k potravinám v obciach, v ktorých nie je maloobchodná predajňa,“ spresnil Kaliňák. V tomto prípade chce ZMOS v prieskume prezentovať aj názory starostov na možné riešenia.

Pýtať sa tak budú aj na to, či obyvateľom vozia potraviny príbuzní, či sa ich nákup zabezpečuje spoločne podľa dohody s obyvateľmi, prípadne nákupom základných potravín obyvateľom a následnou distribúciou. Zároveň sa bude ZMOS zaujímať o otváracie hodiny, prípadne, či do obce jazdí pojazdná predajňa.

Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Efektívna verejná správa.

Okres Poprad má 26 vidieckych obcí a podľa štatistiky má jednu obec s počtom do 500 obyvateľov.

Majú obce v okrese Poprad dobrý prístup k obchodu s potravinami

Nie
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM