Peter Handzuš Krimi

Obyvateľov najviac trápi miestna rómska osada

Obyvateľov obce Spišský Štiavnik najviac trápi neďaleká rómska osada, v ktorej žije v katastrofálnych životných podmienkach asi tisícka Rómov. Podľa miestnych obyvateľov je v okolí osady veľký neporiadok, smrad a hluk.

„Všetko by tu bolo dobré, len keby ich bolo menej,“ ohodnotil svoj život v obci Dušan Malec. Podľa neho sa inak v Spišskom Štiavniku žije dobre a aj napriek všetkému by z obce neodišiel. „Ja už nepôjdem nikam odtiaľto, čo my starí, nejako tu dožijeme,“ dodáva s úsmevom. Z obce však odchádzajú za prácou do zahraničia najmä mladí ľudia.
Starostka obce Mária Kleinová si však myslí, že to nie je kvôli rómskej osade. Mladí jednoducho odchádzajú za lepšími podmienkami a hlavne za peniazmi. Nájdu sa aj Rómovia, ktorí pracujú u našich západných susedov. „Môj švagor je teraz v Česku, je tam spokojný, ale stále sa vracia sem, prinesie peniaze a tak dookola,“ objasnil miestny Róm Ivan.
Podľa starostky by k zlepšeniu životných podmienok v osade pomohlo komunitné centrum a komunitní pracovníci. Verí, že na vytvorenie centra, ktoré by Rómov viedlo k základných hygienickým návykom, sa obci podarí získať prostriedky z Európskej únie. „Chýba tam akákoľvek autorita, aby ju všetci tolerovali, to dokazuje aj to, že v komunálnych voľbách mali päť kandidátov z osady, nezvíťazil ani jeden,“ objasnila Kleinová.
V obci je zhruba 30-percentná nezamestnanosť, väčšinu nezamestnaných tvoria práve Rómovia. Bojovať s tým pomáhajú aktivačné práce, problém je však ten, že Rómovia síce začnú pracovať, avšak po niekoľkých týždňoch sa dajú vypísať na maródku. „Začne pracovať zhruba 50 ľudí, do konca zmluvy ostane pracovať cez 20, ostatní sú na maródke,“ konkretizovala.
Najväčší problém je práve s mladými ľuďmi, ťažko sa začleňujú a nemajú žiadne pracovné návyky. „Starší aspoň vedia kopať, pomáhajú s výkopovými prácami, ale niektorí mladí ani len lopatu do ruky nevedia chytiť,“ konštatovala starostka. Medzi nerómskymi občanmi a Rómami je situácia v obci napätá, podľa Kleinovej niekedy aj ťažko udržateľná. „Prehlbuje sa nenávisť medzi občanmi, snažíme sa to riešiť posilnením policajných hliadok, to sa zatiaľ ukazuje ako správny krok,“ uzavrela.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM