Pavol Krupka Správy

Tatranský orol krikľavý dostal vysielačku. Do Afriky poletí pod dohľadom odborníkov i verejnosti

Veľké prianie kolektívu pracovníkov Správy Tatranského národného parku sa splnilo, v stredu v dopoludňajších hodinách sa v Liptovskej kotline na prvý pokus podarilo odchytiť do jemnej ornitologickej siete orla krikľavého.

Ilustračný obrázok k článku Tatranský orol krikľavý dostal vysielačku. Do Afriky poletí pod dohľadom odborníkov i verejnosti
Foto: Pavol Krupka

Riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko informoval, že ide o švor- až päťročného samčeka.„Jeho hmotnosť bola 1450 gramov. Odchyt vykonali neďaleko jeho hniezdiska, pričom mláďa má tento pár ešte v hniezde,“ uviedol Majko. Pomocou špeciálnych tenkých popruhov dali orlovi na chrbát miniatúrnu solárnu vysielačku o hmotnosti 30 gramov. „Signál z nej bude určovať polohu orla, takže na mape budeme vidieť jeho aktuálnu polohu,“ vysvetlil Majko.

Orol bol následne okrúžkovaný a dostal meno Arnold. Pod týmto menom v polovici septembra začne svoju dlhú púť až do juhovýchodnej Afriky.„Je to po prvý raz, čo z Liptova budeme sledovať orla krikľavého na jeho migračnej ceste v priamom prenose. Projekt je zaujímavý pre širokú verejnosť aj odborníkov,“ zdôraznil riaditeľ Správy TANAP.

Projekt navrhla Správa TANAP v spolupráci so spoločnosťou Slovenské elektrárne, a. s., členom skupiny Enel. Dlho pripravovaný projekt – online sledovanie pohybu odchyteného jedinca – sa teda začal. „V dohľadnom čase bude možné sledovať GPS pozície Arnolda priamo on-line na webstránke Správy TANAP, Slovenských elektrární, a. s., a Ministerstva životného prostredia SR,“ uzavrel Majko.

O zámere tatranských ochranárov sme vás informovali aj v tejto správe.

Správa TANAP-u zaznamenáva svoje výskumné projekty aj vo forme videa, dokumenty nájdete na jej stránke.

Foto: Správa TANAP-u

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM