Marián Handzuš Správy

V regióne vyrábame kvalitu: Ochutnávka tradičných potravín dopadla na jednotku

Na podujatí, zameranom na podporu regionálnej gastronómie, propagáciu zdravých potravín a ich výrobcov z podtatranského regiónu, mohli hostia ochutnať špeciality v duchu “Čo vieme, a ako chutne vieme navariť z potravín vyprodukovaných v našom regióne Vysoké Tatry-podhorie."

Ilustračný obrázok k článku V regióne vyrábame kvalitu: Ochutnávka tradičných potravín dopadla na jednotku
Zdroj: Dnes24.sk

Vernarské bryndzové pirohy s mjatkou a domácou slaninou podľa tradičného miestneho receptu, delikatesy z jahňaciny chovanej v ekologickom hospodárstve, tradičné údeniny spod Tatier, či tatranský čaj. Vo Veľkej Lomnici sa ľudia naučili, že ak sa naučia vyhľadávať kvalitné regionálne potraviny (čerstvé, nemrazené, prírodne pestované/chované), prospeje to nielen ich zdraviu, ale spotreba napomôže ekonomike v regióne.

„Záujem hostí o kvalitné regionálne potraviny a tradičné jedlá pripravené podľa starých receptúr má vplyv na cestovný ruch a následne aj na zamestnanosť,“ vyjadril sa jeden z organizátorov, riaditeľ OOCR Vysoké Tatry – Podhorie, Ladislav Raček a dokončil: „Snažíme sa takto pomáhať stabilite a prosperite v celom regióne Vysoké Tatry – Podhorie.“

Všetky použité potraviny mali jasný pôvod, špecifikovanú kvalitu a zaručený proces výroby. Veľmi kvalitné, ľahko stráviteľné jahňacie mäso s takmer nulovým obsahom tuku, vhodné pre malé deti, pri diétach alebo pre športovcov ako jedinečný zdroj bielkovín. Ekologicky pestované zemiaky bez akéhokoľvek neprirodzeného zásahu – bez dusičnanov a pesticídov. 100% ovčia bryndza, nepasterizovaná, veľmi prospešná pre trávenie, produkovaná v ekologickom hospodárstve pôsobí doslova ako liek. Štrbské jačmenné krúpy – tradičná potravina našich predkov, priamo z podtatranskej oblasti. Tradičná kyslá kapusta, naložená tradičným regionálnym spôsobom, je bohatým zdrojom hlavne vitamínu C a vlákniny.

Ochutnávka tradičných regionálnych špecialít
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM