Monika Vengrínová Rôzne

Vodičské preukazy po novom. Zisťovali sme, čo sa mení

Vydávanie vodičských preukazov sa od najbližšej soboty zmení. Prsty v tom má Európsky parlament a Rada európskeho spoločenstva

Ilustračný obrázok k článku Vodičské preukazy po novom.  Zisťovali sme, čo sa mení
Foto: Zuzana Jakubičková

Na základe smernice spomínaných inštitúcií sa týmto dňom zavádzajú nové skupiny vodičských oprávnení a zároveň sa menia vzory vydávaných vodičských preukazov, čím dochádza k novelizácii zákona o cestnej premávke.

Dva dni na oddelení dokladov nevybavíte nič

„Z tohto dôvodu chce oddelenie dokladov Odboru poriadkovej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade upozorniť všetkých občanov na skutočnosť, že v dňoch 17. a 18. januára 2013 nebude možné vykonávanie žiadnych evidenčných úkonov v informačnom systéme dopravno-správnych agend,“ dáva do pozornosti Peter Benko, riaditeľ okresného riaditeľstva.

Počítajte so zmenami v platnosti vodičských preukazov

Zmeny sa dotknú predovšetkým platnosti už vydaných preukazov. Vodičské oprávnenia vydané medzi 1.januárom 1993 a 30.aprílom 2004 budú ich majiteľom platiť do konca roka 2023. V prípade, že ste dostali vodičák 1.mája 2004 až 18.januára 2013, jeho výmenu stačí zrealizovať do konca decembra 2032.

Všetci tí, ktorí si svoj vodičský preukaz budú meniť tento rok po 19.januári, si ho budú môcť ponechať maximálne pätnásť rokov, najviac však do 65 rokov. To platí pre skupiny AM, A1, A2, A, B1, B, BE a T. Platnosť pre skupiny C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D a DE bude päť rokov. Vodičské oprávnenie pre osoby staršie ako 63 rokov bude platné rovnako päť rokov a to po predložení dokladu o zdravotnej spôsobilosti.

Povinné budú lekárske prehliadky, nie však pre všetkých

„Pravidelným psychologickým vyšetreniam každých päť rokov a po dosiahnutí veku 65 rokov každé dva roky sú povinní podrobiť sa vodiči, ktorí vedú motorové vozidlo skupiny C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D a DE a tiež vodiči, ktorí vedú vozidlo s právom prednostnej jazdy, motorové vozidlo využívané na prepravu nebezpečných vecí, motorové vozidlo využívané na zasielateľstvo a taxislužbu a na poskytovanie poštových služieb,“ vysvetľuje hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Vodiči vedúce motorové vozidlo skupín C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D a DE, ktorých preukazy boli vydané pred 19.januárom 2013 budú povinní mať pri vedení vozidla doklad o zdravotnej a psychickej spôsobilosti. Tieto doklady nesmú byť staršie ako päť rokov a každý vodič bude povinný sa ním na výzvu policajta preukázať. „Pravidelných lekárskych prehliadok sa však budú musieť podrobovať držitelia všetkých vodičských preukazov vydaných pred spomínaným dátumom a to najskôr dva mesiace pred dosiahnutím veku 65 rokov a najneskôr do dvoch mesiacov po dosiahnutí tohto veku. Následne na to každých päť rokov,“ hovorí Baloghová.

Vodičské preukazy nových vzorov sa začnú vydávať už od pondelka 21.januára 2013, žiadatelia môžu počítať i so zmenou poplatku za jeho vydanie. Tá bude pozitívna, nakoľko výška poplatku sa zníži z pôvodných 6,50 eur na tri eurá.

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM