Peter Handzuš Rôzne

Od januára autobusmi za drahšie

Prešovský samosprávny kraj od 1. januára zvyšuje cestovné v prímestskej doprave

Prešovský samosprávny kraj (PSK) zvyšuje ceny cestovných lístkov v prímestskej doprave. TASR to dnes potvrdila jeho hovorkyňa Veronika Fitzeková s tým, že nové tarify začnú platiť od 1. januára budúceho roka.
„Vzhľadom na stále sa znižujúci počet cestujúcich, s tým súvisiaci pokles tržieb a rastúce náklady, musíme hľadať spôsob ako prefinancovať výkony vo verejnom záujme. Z tohto dôvodu sme prijali viacero opatrení, vrátane zvýšenia cien cestovného,“ uviedla Fitzeková.
Prímestskú dopravu v rámci výkonov vo verejnom záujme zabezpečujú na základe zmluvy s regionálnou samosprávou spoločnosti SAD Prešov, SAD Humenné, SAD Poprad a BUS Karpaty Stará Ľubovňa. Tie, pre porovnanie, v prvom polroku 2008 prepravili takmer 20 miliónov cestujúcich, kým v prvom polroku 2010 to bolo 17,2 milióna ľudí.
Z tohto dôvodu PSK v rámci optimalizačných opatrení znižuje aj objednávané výkony o štyri percentá. Hovorkyňa pripomenula, že po rokovaniach so starostami sa tak zredukuje počet spojov. Dopravcovia, podľa nej v minulom roku najazdili spolu 29,4 milióna kilometrov, pričom v roku 2011 to bude 28,2 milióna kilometrov. Okrem toho sa PSK s dopravcami dohodol aj na zredukovaní prístavných kilometrov a ďalších obslužných činností.
Prímestská doprava v Prešovskom kraji je rozdelená do 18 tarifných pásiem, ceny základných cestovných lístkov sa zmenia v šiestich, pričom navýšenie bude predstavovať päť centov, v prípade pásma od 18 do 20 kilometrov bude vyššie, pretože tam cena stúpne o 10 centov.
Fitzeková uviedla, že doteraz boli značné rozdiely v cenách lístkov, ktoré sa kupovali za hotovosť a tými, ktoré boli hradené čipovými kartami.
„Po úprave dôjde k zmene aj v kategórii čipových kariet tak, aby sa ceny priblížili k bežnému základnému cestovnému. Zvýšenie sa bude týkať všetkých tarifných pasiem. Napríklad v pásme od 81 do 90 kilometrov to bude o tri centy a pásme od 21 do 25 kilometrov o 17 centov,“ spresnila Fitzeková. Dodala, že aj napriek týmto zmenám budú ceny cestovných lístkov v prímestskej doprave v Prešovskom kraji najnižšie na Slovensku.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM