Správy

Od Nežnej revolúcie uplynulo 33 rokov: Poprad mal sklz 10 dní, nikto nevedel, čo sa deje

Nežná revolúcia prišla do Popradu s 10 dňovým oneskorením. Generálny míting na futbalový štadión však prilákal tisíce ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Od Nežnej revolúcie uplynulo 33 rokov: Poprad mal sklz 10 dní, nikto nevedel, čo sa deje
Zdroj: Dionýz Dugas

Kým sa udalosti Nežnej revolúcie premietli aj do nášho mesta, chvíľu to trvalo. „U nás bola informovanosť akosi pozadu, nikto tu nevedel, čo sa deje. My sme potom z Prahy priviezli materiály, ktoré sa začali šíriť aj medzi Popradčanmi,“ potvrdil spomienky na rok 1989 Igor Ľudma v našom archívnom článku. Bol jednou z hlavných postáv revolúcie.

Prišli tisíce

Na pondelok 27. novembra bol v Poprade zvolaný politický protestný štrajk organizovaný novovzniknutým Občianskym diskusným fórom založeným deň predtým.

Vtedy už ľudia pochopili, že v našej republike sa začína lámať chlieb a tak vyšli do ulíc.

Presne na poludnie sa v podnikoch rozozvučali sirény, roztrúbili sa klaksóny áut, autá rozsvietili svetlá, zvonili zvony.

„Najväčší míting sa mal konať na zimnom štadióne, čakali sme, že príde pár ľudí, ale keď sme videli, aké davy prichádzajú, tak sme na poslednú chvíľu vybavili futbalový štadión. A ten sa úplne zaplnil," ozrejmil Ľudma s tým, že prišlo približne päť až desaťtisíc ľudí, najmä študentov, či robotníkov z fabrík.

V rukách držali transparenty s nápismi ako „Chceme slobodu“, „Žiadne násilie“, „Sme za socializmus, ale s ľudskou tvárou“, a pod.

Vzniklo centrum VPN

Na štadióne dostali slovo i predstavitelia straníckych, štátnych, odborových a telovýchovných organizácií, ako aj miestnych a okresných iniciatív. Podľa Ľudmu dokonca mnohí mali snahu spontánne sa vyjadriť.

Štrajk skončil o 14-tej hodine.

Ešte v ten deň si aktivisti občianskych aktivít na zasadnutí v Spišskej Sobote voľbou utvorili Okresné koordinačné centrum občianskych fór. Vzniklo koordinačné centrum a miestne koordinačné centrum Verejnosti proti násiliu.

Umiestnené bolo v budove obchodného strediska Výkrik na sídlisku Juh. Okrem hlavného mítingu sa menšie konali každý večer na trávnatej ploche pod balkónom dnešného súdu.

Išli s obavami

„Tento trávnik sa dennodenne zapĺňal. Slovo tu pravidelne dostávali rôzne osobnosti z Bratislavy, Košíc alebo z Prahy,“ objasnil Ľudma. Mítingy však, podľa neho, boli jedna vec, druhou boli návštevy fabrík, kde sa rozprávalo s robotníkmi, odvolávalo sa vedenie.

Ľudia z koordinačného centra chodili po celom okrese.

"Postupne sa pridávali všetci. Podniky od tých najväčších po najmenšie. A tiež školy. Mnohí do toho išli s obavami, že by represia mohla prísť až neskôr, mali však všetkého už plné zuby,“ dodal na záver Ľudma v našom archívnom článku.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM