Pavol Hrabovský Kultúra

Od pletených košov po liečivé sirupy: TOTO nájdete na festivale Made in Slovakia, FOTO

Festival Made in Slovakia je udalosťou, ktorá vám predvedie remeselné výrobky z celej krajiny. Čo vás na festivale čaká a neminie?

Ilustračný obrázok k článku Od pletených košov po liečivé sirupy: TOTO nájdete na festivale Made in Slovakia, FOTO
50
Galéria
Foto: Pavol Hrabovský

Remeselný festival Made in Slovakia Popradčania dôverne poznajú. Do nášho mesta opäť prišli remeselníci z celej krajiny, aby predviedli to najlepšie zo svojej výroby. Zaujímavosťou je, že drvivá väčšina je robená ručne. Vybrali sme sa na festival zistiť, čo všetko vás čaká a rozhodne neminie.

Ručne maľované

Už pri vstupe na festival vás privítajú zaujímavé remeselné kúsky. Hneď na začiatku sme narazili na keramické výrobky. „Keramiku vyrábame už asi tridsať rokov. Všetko je to ručne tvarované na hrnčiarskom kruhu, a aj maľované,“ prezradila nám pani Jana.

O kúsok ďalej vás čakajú vynikajúce cukrovinky, medovníčky, či koláče. Nechýba ani domáci textil, ktorý je ručne šitý a v určitých prípadoch aj ručne maľovaný.

Pani Eva pracuje v podobnom stánku, kde si môžete kúpiť najrôznejšie tričká s motívmi, ktoré sú jej vlastným dielom. „Tričká maľujem vlastnými motívmi a robím to všetko sieťotlačou,“ vysvetlila.

Všetky tričká sú unikátne, o čom svedčí aj rôznorodosť motívov. „Každý motív je niečím výnimočný. V tej chvíli som ho robila pre niečo, čo ma inšpirovalo. Úplne obľúbeným motívom je asi Artúr. Vtáčik, ktorý naozaj existoval a ľuďom sa veľmi páči, tak hovorím, že je to asi jediný vtáčik, ktorý sa stal slávnym po smrti (smiech),“ dodala.

Článok pokračuje pod fotkou.

Foto: Pavol Hrabovský

Niečo pre najmenších

Na svoje si prídu aj najmenší návštevníci, ktorých čaká kopec zaujímavých hračiek, bábik a plyšových zvieratiek.

Rôzne drevené, či pletené hračky má vo svojom stánku aj pán Vladimír. „Sú to všetko ručne vyrobené, pletené a háčkované veci pre deti,“ povedal nám s tým, že obľúbený výrobok si zo svojho sortimentu nedokáže vybrať. Jeho slovami sú obľúbené všetky.

„Hlavne tie háčkované veci. Je to milé a vydrží to dlhšie ako nejaký balón a môžete s tým ísť aj do postele (smiech),“ dodal.

Článok pokračuje pod fotkou.

Foto: Pavol Hrabovský

Fosforové aj kávové

Nie je núdza ani o rôzne dekoračné doplnky. O tých nám povedala viac pani Katka. „Toto všetko je naša ručná práca. Vyrábame rôzne dekorácie, medzi nimi aj náhrobné, za pomoci kamienkov a živice. Ich nápisy svietia v tme. Ďalej robíme aj čisto fosforové dekorácie a kávové dekorácie, ktoré aj voňajú. Máme tu dózičky na cukríky a kvetináče, ktoré dokážu rozvoňať celú miestnosť. Robíme aj so sklenenou drvinou, ktorú si vyrábame sami,“ prezradila.

Článok pokračuje pod fotkou.

Foto: Pavol Hrabovský

Pestrý výber

Svoje výrobky prišiel Popradčanom predstaviť aj pán Roderik, ktorého predajňu nájdeme na Alžbetinej ulici. „Náš sortiment má široký záber. Ponúkame koženú galantériu, peňaženky, opasky, kabelky, ruksaky a dáždniky. Ďalej tu máme zdravú výživu a v nej všetko, čo vás napadne. Šťavy, novošľachtené vína v biokvalite, remeselné pivá, medoviny, plus včelie produkty,“ vymenoval.

Nechýbajú ani rôzne výživové doplnky, ktorých výber je naozaj pestrý. „Sú to koloidné striebra a všetko, čo obsahuje veľa minerálnych látok. Potom tu sú bylinky, čaje, koreniny a strukoviny. V zdravej výžive ponúkame produkty hlavne slovenského pôvodu,“ dodal.

Dámy tu nájdu aj rôznu kozmetiku a krémy. Pre milovníkov kvalitného ponúkajú aj novinku. „Sortiment sme rozšírili o denné pečivo. Kváskové chleby, makové a orechové záviny, či koláče. Všetko je to robené na Slovensku, presnejšie v Ľubici,“ vysvetľuje pán Roderik. Okrem toho tu môžeme nájsť aj rôzne mliečne výrobky ako syry, či žinčicu.

Festival Made in Slovakia sa v Poprade zdrží až do soboty.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Ako to vyzerajú zaujímavé výrobky na festivale? To môžete vidieť v priloženej galérii.

Remeselný festival Made in Slovakia je späť v Poprade
50
Galéria
Foto: Pavol Hrabovský
Foto: Pavol Hrabovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM