Monika Vengrínová Rôzne

Od Tatier k Dunaju na bicykli: Do pedálov budú šliapať ľudia s chorobou, pri ktorej bolí každý krok

Prejsť na bicykli 331 kilometrov je nepredstaviteľné i pre väčšinu zdravých ľudí. Pacienti so sklerózou multiplex sa rozhodli na takúto púť naprieč Slovenskom vydať. Zo Štrbského Plesa s nimi vyštartuje aj Richard Raši a minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Ilustračný obrázok k článku Od Tatier k Dunaju na bicykli: Do pedálov budú šliapať ľudia s chorobou, pri ktorej bolí každý krok
Zdroj: Dnes24.sk

Prvý ročník projektu Od Tatier k Dunaju, ktorý organizuje OZ sclerosis multiplex – Nádej, štartuje na Slovensku po prvý raz. Pacienti, dobrovoľníci, sympatizanti a podporovatelia projektu sa na svojich bicykloch už v pondelok vydajú na 331 kilometrovú trasu zo Štrbského Plesa až do Bratislavy, pričom na každej zo zastávok v siedmich slovenských mestách sprievodným programom upozornia na problematiku tohto ochorenia.

Prvá trasa Štrbské Pleso – Ružomberok

„Bicyklovanie odštartujeme 18. mája na Štrbskom plese, odkiaľ pelotón pobicykluje do Ružomberka,“ predstavuje prvú trasu Jaroslava Valčeková, predsedníčka združenia sclerosis multiplex Nádej a zároveň pacientka, ktorej túto chorobu diagnostikovali pred deviatimi rokmi. „Z Ružomberka cyklisti pobicyklujú do Žiliny, v nasledujúcich dňoch potom prejdú trasy Považská Bystrica – Trenčín – Trnava – Bratislava,“ dodáva Jaroslava Valčeková.

Zastávky cyklistov v jednotlivých mestách budú sprevádzané bohatým kultúrnym a osvetovým programom. „V každom zo spomínaných miest chceme zmobilizovať pacientov, ale aj širokú verejnosť na podujatí Krok so sklerózou multiplex – Deň Nádeje,“ vysvetľuje Valčeková. Súčasťou sprievodného programu je možnosť konzultovať svoje ťažkosti súvisiace s chorobou s neurológom. Ľudia si tiež vyskúšajú špeciálny oblek, ktorý simuluje prejavy ochorenia.

Pacientov podporia politici aj umelci

Účasť na jednotlivých cyklistických etapách prisľúbili herec Ivan Vojtek, speváčka Katarína Ščevlíková či moderátor Sajfa. Projekt sa koná pod záštitou predsedu výboru NR SR pre zdravotníctvo Richarda Rašiho a ministra zdravotníctva Slovenskej republiky Viliama Čisláka.

„Ako lekár som sa neraz stretával s pohnutými ľudskými osudmi, kedy bezstarostné dni skomplikoval náhly úraz, alebo choroba. O to viac preto oceňujem odhodlanie ľudí s neľahkým ochorením sclerosis multiplex sadnúť na bicykel a prekonávať prekážky. Pri chorobe, kde bolí každý krok, je šľapanie do pedálov bicykla niekoľko hodín naozaj veľkou výzvou,“ hovorí minister Viliam Čislák.

Deň nádeje

Projekt Od Tatier k Dunaju vyvrcholí v sobotu 23. mája na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí, len pár dní pred Svetovým dňom sklerózy multiplex, ktorý pripadá na stredu, 27. mája. Na námestí sa bude organizovať už siedmy ročník projektu Deň Nádeje 2015.

„Podujatím Od Tatier k Dunaju s vyvrcholením počas Dňa Nádeje chceme zviditeľniť ešte stále málo poznanú chorobu, šíriť o nej informácie a tak prispieť k väčšej tolerancii a empatii v spoločnosti. Zároveň chceme zmobilizovať pacientov a ukázať im, že nie sú so svojimi problémami sami, podeliť sa s osobnými skúsenosťami s touto chorobou, ale aj s liečbou,“ uzatvára Jaroslava Valčeková.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM