Slávka Kellová Od Vás

OD VÁS - Popradské nebo patrilo lietadlám

Počas uplynulých dvoch víkendových dní sa počas Aeromotovíkendu na popradskom nebi predviedli lietadlá najrôznejších druhov, veľkostí či vlastností. Náš čitateľ z Liptovského Mikuláša bol pri tom a prinášame Vám jeho dojmy a fotoreport z tohto poduja

Moje dojmy z Aeromotovikendu sú naozaj pekné. Organizátori zas ako každý rok vynaložili kopec úsilia pre návštevníkov a prilákali nielen akrobatické skupiny, ale aj jedného z najlepších akrobatických pilotov na svete Petera Besenyeiho z Maďarska. Pri jeho vystúpení naozaj tuhla krv v žilách, najmä po niekoľkých autorotačných a kopaných premetoch, ktoré predviedol na akrobatickom špeciále Extra 330 L. Ďalšou zaujímavou akrobatickou skupinou, ktorá sa predstavila na AMV boli Flying Bulls. Táto skupina prišla z Českej Republiky, jej členovia lietajú na strojoch značky Zlín 50 a zaujímavosťou je, že skupinu vedie žena Radka Machová. Samozrejme, ani Ozbrojené sily SR nemohli chýbať a tak sa na Popradskom nebi rozlúčil s aktívnou službou bojový vrtuľník Mi 24 z 2. leteckej základne Prešov. Jeho posledné vystúpenie v tomto roku by malo byť na Sliači pravdepodobne koniec augusta tohto roku.

Druhým lietadlom OS SR bolo lietadlo ruskej výroby Mig 29 z 1. leteckej základne Sliač a ten predviedol svoju obratnosť a neskutočnú rýchlosť pod končiarmi Tatranských štítov. Prezentovala sa aj letka Ministerstva vnútra SR so strojmi JAK 40, Mi 171 a Tu 154 M. Ich vystúpenie bolo taktiež vynikajúce, nakoľko skĺbili let vrtuľníka Mi 171 a prúdového lietadla JAK 40. Vládne lietadlo Tu 154 M vystupovalo samostatne.

Netreba zabudnúť ani na domáci aeroklub, ktorý sa predstavil z bezmotorovými lietadlami DG 1000 a Duo Discus. Diváci mohli pozorovať leteckú akrobaciu na novučkých vetroňoch. Košická skupina Retro Sky Team predviedla vzdušný súboj z II. svetovej vojny a podľa reakcií divákov to naozaj bolo vynikajúce. Najväčším ťahákom bolo lietadlo Douglas DC 6 B. Toto lietadlo vstalo z mŕtvych vďaka spoločnosti Red Bull nakoľko je to lietadlo, ktorého vek je zhruba 40 rokov. Vystúpil aj vrtuľník Leteckej Záchrannej Služby /ATE/ Agusta 109, ktorý predviedol ukážku leteckej záchrany.

RD foto: autor

aeromoto
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM