Peter Handzuš Rôzne

Od zajtra platia zmeny v Zákonníku práce

Od 1. septembra začnú platiť nové pravidlá v pracovných vzťahoch.

Od štvrtka 1. septembra začína platiť nové znenie Zákonníka práce (ZP), ktorý určuje pravidlá v pracovných vzťahoch medzi pracovníkmi a ich zamestnávateľmi. Súčasná novela prináša zmeny takmer vo všetkých sférach tohto pracovného života – v skúšobnej, výpovednej lehote, iné pravidlá dovoleniek a zavádza aj úplne nový inštitút konkurenčnej doložky.

Skúšobná lehota zostáva prevažne na aktuálnej trojmesačnej úrovni. Výnimkou budú iba vedúci pracovníci, ktorí budú môcť dostať maximálne šesťmesačnú lehotu. Novinkou bude aj možnosť predĺžiť skúšobnú lehotu o tri mesiace, a to v kolektívnej zmluve.

Nové znenie pracovného kódexu počíta s reťazením pracovných pomerov na čas určitý, a to najviac v priebehu troch rokov trikrát. V zákone však zostávajú niektoré výnimky, ktoré dovoľujú predĺžiť pomer „donekonečna“. Ide o vysokoškolských zamestnancov či pracovníkov vo vede, vývoji a výskume. Dlhodobé reťazenie bude možné aj pri zastupovaní počas dočasnej pracovnej neschopnosti, materskej či rodičovskej dovolenke, ako aj v prípade, ak zamestnanec odíde do výkonu odborárskej či výkonnej funkcie.

V novom znení je aj doteraz nedefinovaný inštitút konkurenčnej doložky. Firma tak bude mať možnosť podpísať so zamestnancom doložku, na základe ktorej nebude môcť po ukončení pomeru vykonávať totožnú činnosť u iného zamestnávateľa, a to maximálne počas jedného roka. Peňažné vyrovnanie pre takéhoto pracovníka musí predstavovať minimálne 50 % z jeho predchádzajúce­ho platu.

Inak bude vyzerať aj výpovedná lehota. Ak zamestnanec odpracoval u jednej firmy najviac jeden rok, bude mať nárok na jeden mesiac. Ak odpracoval od jedného do piatich rokov, dostane dvojmesačnú a ak viac ako päť, dostane trojmesačnú výpoveď. Rezort práce pôvodne navrhoval aj štvormesačnú a päťmesačnú výpovednú lehotu.

Novinkou je aj započítavanie pracovných pomerov na čas určitý do nároku na výpovednú lehotu. Ak pracovník dostane výpoveď od firmy, bude si môcť tiež vybrať pomer čerpania výpovede a odstupného. Rozhodnutie, akým spôsobom si vyčerpá nárok, bude na zamestnancovi. Ruší sa totiž súbeh výpovednej lehoty a odstupného.

Nové pravidlá začnú platiť aj pre dovolenky. Ak zamestnanec dosiahne vek 33 rokov, bude mať automaticky nárok na 5-týždňovú dovolenku. Novinkou sú aj ustanovenia ústretové k rodine, akým je delené pracovné miesto. Na jednej pozícii tak môžu pracovať viacerí zamestnanci na kratší pracovný čas.

Pružnosť v zákonníku nastáva pri nočných zmenách alebo práci nadčas. Zamestnanec môže odpracovať v nočnej službe aj viac ako dva po sebe nasledujúce týždne. V prípade práce nadčas jej môže zamestnanec v priebehu kalendárneho roka odpracovať maximálne 400 hodín, vedúci pracovník až 550 hodín.

V pracovnom kódexe tiež zostalo niekoľko ustanovení, ktoré ministerstvo práce chcelo pôvodne zmeniť. Naďalej tak pre pracovníkov platia minimálne mzdové nároky. Zo zákona sa mala vypustiť aj definícia závislej práce, prípadne mala mať úplne iné znenie. Po dohode rezortu, odborárov a zástupcov zamestnávateľov však zostáva súčasné znenie.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM