Slavo Petrus Iné športy

Oficiálny shakedown pred Rallye Tatry: Pozrite si trasu a uzáveru ciest

Hoci štart prvej rýchlostnej skúšky je naplánovaný na piatok večer, prvé ostré kilometre absolvujú posádky na nemenej atraktívnom predsúťažnom testovaní tzv. Shakedown už v piatok dopoludnia.

Ilustračný obrázok k článku Oficiálny shakedown pred Rallye Tatry: Pozrite si trasu a uzáveru ciest
Foto: Martin Žákovič / Zdroj: Dnes24.sk

Tohtoročný 43. ročník legendárnej Rallye Tatry sa uskutoční v dňoch 22. – 23. júla a opäť bude súčasťou Majstrovstiev Slovenska v rally (MSR), Slovenského rally pohára (SRP), Rally Legend, jej súčasťou je aj Rallyškola a zároveň pôjde o národné podujatie s povolenou zahraničnou účasťou.

Čo je shakedown a k čomu je dobrý?

Súťažné vozidlo je treba pred pretekmi vyskúšať, nastaviť auto na aktuálne podmienky konkrétnej trate, prejsť niekoľko tzv. ostrých kilometrov, jednoducho doladiť pred samotnou súťažou. Do slovenčiny by sa dal pojem shakedown preložiť ako testovacia jazda.

S týmto pojmom sa stretneme pri rally i pretekoch F1 a pod. Zatiaľ čo pri rally je shakedown akousi atraktívnou testovacou rýchlostnou skúškou, ktorú absolvujú samotné súťažné posádky, pri F1 často slúži iba pre testovanie nastavenia vozidla na aktuálny okruh a monopost pilotujú väčšinou iba testovací jazdci.

Prvé ostré kilometre už v piatok dopoludnia

Shakedown pred 43. Rallye Tatry je naplánovaný na piatok 22. júla od 10.00 do 13.00 h na miestnej komunikácii a na uzavretej cestnej komunikácii Poprad – Spišské Bystré. Trasa povedie od malého kameňolomu pri Poprade – Kvetnici, okolo záhradiek, policajnej strelnice a okolo vojenského objektu vedľa štátnej cesty Poprad – Sp. Bystré. Cieľ shakedownu je pri rómskej osade „Podlesok“ pred obcou Sp. Bystré. FOTO nájdete v galérii.

Pozrite si program 43. ročníka Rallye Tatry

Shakedown prístupný aj pre divákov

Testovanie je verejne prístupné novinárom aj širokej verejnosti. Odporúčané divácke miesta sú dve. Koniec cyklistického chodníka v smere od sídliska Juh III v Poprade ku policajnej strelnici a druhé divácke miesto je pri vyššie uvedenom vojenskom objekte.

Zabezpečenie celej trasy bude tak, ako na riadnej rýchlostnej skúške, s prítomnosťou činovníkov rally, traťových komisárov, časomeračov, zdravotníckej asistencie a pod. Upozorňujeme, že z Popradu do obce Sp. Bystré a späť sa v čase konania testovacej jazdy dostanete obchádzkou, ktorá vedie cez Hranovnicu.

Zábery z nočného okruhu v Poprade nájdete v našej galérii

Oficiálny shakedown pred Rallye Tatry: Pozrite si trasu a uzáveru ciest
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM