Martin Sýkora Správy

Okolie železničnej stanice v Kežmarku bude zrevitalizované: Postarajú sa o to skauti

Prístup ku kežmarskej železničnej stanici je ako stvorený pre natáčanie hororových filmov. To chcú skauti zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Okolie železničnej stanice v Kežmarku bude zrevitalizované: Postarajú sa o to skauti
Zdroj: ŽSR

Kežmarskí skauti upravia park pod železničnou stanicou, ktorý je pre verejnosť dlhodobo uzatvorený, chátra a hyzdí vzhľad. Ide o prvý priestor, s ktorým sa cestujúci stretnú po príchode na miestnu železničnú stanicu. Skauti získali grant na jeho obnovu vďaka súťaži.

„Keďže jednou z ústredných myšlienok skautingu je zanechať svet o trochu krajším miestom, možnosť vylepšiť a skrášliť tento park nám prišla ako vhodná príležitosť k jej napĺňaniu. Už v roku 2011 skauti zorganizovali akciu čistenia tohto priestoru. Nemalo to však žiaden dlhodobejší účinok,“ povedala Júlia Klaudia Knižková, vedúca skautského oddielu v Kežmarku. S projektom sa zapojili do bankovej súťaže, kde uspeli a získali na revitalizáciu parku dotáciu 1000 eur.

„Keďže park nepatrí mestu, ale Železniciam Slovenskej republiky, ešte pred napísaním projektu sme požiadali o jeho sprístupnenie na účel revitalizácie. Park sme v krátkom čase získali do prenájmu a stali sa jeho správcami,“ vysvetlila Knižková.

Park je podľa nej v dezolátnom stave. V súčasnosti skauti pracujú na projekte. „Už teraz vieme, že je ho potrebné vyčistiť, odstrániť vyschnuté dreviny, ale zároveň vysadiť aj nové,“ vysvetlila. Hlavnou myšlienkou kežmarských skautov je vytvoriť priestor vhodný na skautské hry a akcie, ale aj príjemnú oddychovú zónu. V pláne je postaviť lavičky, prístrešok, informačné a interaktívne tabule zamerané na skauting a na mesto Kežmarok. Park bude uzatvorený približne rok, počas ktorého v ňom budú prebiehať všetky prípravné práce.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM