Martin Sýkora Rôzne

Oliver Pitoňák s medzinárodným úspechom: Popradčan biológiou valcuje súťaže

Už bývalý študent popradskej Spojenej školy Dominika Tatarku si pripísal ďalší medzinárodný úspech. Z biologickej olympiády v Anglicku si priviezol bronzovú medailu.

Ilustračný obrázok k článku Oliver Pitoňák s medzinárodným úspechom: Popradčan biológiou valcuje súťaže
Foto: Martin Sýkora

Medzinárodná biologická olympiáda (IBO) sa uskutočnil už po 28. krát. Tentoraz to bolo v anglickom Coventry na pôde University of Warwick. V konkurencii 245 účastníkov zo 68 krajín sa Oliver Pitoňák nestratil, práve naopak. Každá krajina vyslala jedno družstvo, zložené zo 4 účastníkov, kde každý súťažil sám za seba.

Veľký osobný úspech

Oliver absolvoval praktické úlohy v laboratóriách a teoretické úlohy. Tie praktické zvykli byť 4, tentoraz to boli iba 3:

  • Biochémia
  • Botanika
  • Vývinová fyziológia

Na každú úlohu mali súťažiaci 2 hodiny.

„Pitvali sme larvu muchy a absolvovali sme všeobecne zameraný test. V tomto roku dominovali otázky z fyziológie živočíchov,“ opísal súťaž už bývalý študent popradskej Spojenej školy Dominika Tatarku Oliver Pitoňák.

Konečné hodnotenie je iné, ako na iných druhoch olympiád – 60 percent účastníkov odchádza domov s medailou. 10 percent získalo zlatú medailu, 20 percent striebornú a 30 percent bronzovú medailu. V celkovom poradí bol Oliver na 124. mieste. „Na týchto súťažiach je vždy niečo, čo neviete. Ani samotný víťaz nevie všetko správne. Niektoré časti súťaže som mal vypracované lepšie ako zlatí medailisti. Na to, aby ste uspeli, musíte byť dobrý vo všetkom, čo je v biológii veľmi ťažké,“ konštatoval Pitoňák, ktorý si medzinárodnú súťažnú premiéru odkrútil minulý rok v hlavnom meste Vietnamu. „Minule som bol nižšie ako tento rok. Skúsenosti pomohli k lepšiemu výsledku,“ dodal Oliver.

Foto: Martin Sýkora

Hrdosť na bývalého žiaka

Na svojho žiaka je veľmi hrdá stredoškolská učiteľka biológie Silvia Bartošová, ktorá začala Olivera učiť biológiu až v 3. ročníku. Spolupracovať však začali oveľa skôr. „Cesty sa nám stretli už v jeho prvom ročníku. Zapojil sa do súťaží i olympiád. Vyhral krajské olympiády, aj keď ju ešte v škole nemal,“ vysvetlila Bartošová, ktorá neprítomnosť svojho žiaka na hodinách nepokladá za úľavy. „Na niektorých hodinách biológie so spolužiakmi ani nemusel byť, lebo tie veci už dávno vedel. Z molekulárnej biológie a genetiky svojimi otázkami vedel prekvapiť nielen mňa. Problémy mali aj genetici, ktorí učia na slovenských vysokých školách,“ dodala učiteľka biológie.

Prítomnosť Olivera, ktorý úspešne ukončil svoje štúdium na strednej škole, bude Silvii Bartošovej chýbať. „Je mi to ľúto priznať, ale nástupcov zatiaľ niet. Nie každý to v sebe má. Oliver je úžasný v tom, že vie spájať poznatky aj z iných prírodovedných disciplín,“ uzavrela stredoškolská pedagogička.

Oliver Pitoňák 08/2017
13
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Najlepšie video

Súbežne s biologickou olympiádou každoročne prebieha súťaž videí, kde každý tím môže prispieť jedným videom. Témou boli tentoraz Rytmy života. Podtatrancom sa nevídane zadarilo.

„Natočili sme video na tému Fotosyntéza a malo veľký úspech. Súťaž sme vyhrali a víťazstvo sme si užili,“ pokračoval Pitoňák, ktorý si s ostatnými členmi družstva rozdelili dvestopäťdesi­ateurovú výhru.

Oliver svoje pôsobenie v Spojenej škole ukončil úspešnou maturitou. Jeho ďalšie kroky smerujú za slovenské hranice. "Idem študovať biológiu do Prahy na Karlovu univerzite. Pôvodne som chcel študovať v Británii. Podmienky sú tam iné ako u nás a je ťažké si zvyknúť, robia tam všetko inak. A svoju voľbu neľutujem,“ uzavrel úspešný podtatranský biológ, ktorý sa na Prahu veľmi teší. Z olympiády si napríklad česká reprezentácia odniesla zlatú medailu.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM