Monika Vengrínová Šport

Olympionik Žampa po prijatí primátorom Vysokých Tatier: Toto je najkrajšie mesto s najkrajšími horami na svete

Má len 23 rokov a už patrí medzi svetovú elitu. Na svojej premiérovej olympiáde si vybojoval 5. miesto v superkombinácii a 6. v slalome. K jeho obrovskému úspechu mu blahoželal aj primátor Vysokých Tatier. V Starom Smokovci nechýbal ani Adamov tréner a otec v jednej osobe, či mladší brat Andreas.

Ilustračný obrázok k článku Olympionik Žampa po prijatí primátorom Vysokých Tatier: Toto je najkrajšie mesto s najkrajšími horami na svete
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Na olympiáde bolo všetko perfektné

„Úspech v Soči bol pre mňa veľmi dobrý pocit, pretože sa to nestáva tak často. Bola to odmena za všetku tú tvrdú drinu a tiež odmena pre mojich rodičov. Je to pre mňa nové, ale verím, že to bude pokračovať,“ teší sa Adam Žampa.

Olympijské hry v Soči boli prvou olympiádou v jeho kariére a za výkony, ktoré tam podal, sa rozhodne hanbiť nemusí. Piate miesto v superkombinácii, šieste v slalome, v zjazde skončil dvadsiaty prvý, v obrovskom slalome dvadsiaty druhý a v super G mu patrilo dvadsiate ôsme miesto.

Adam bol spokojný aj s organizáciou hier: „Organizácia bola skutočne na vysokej úrovni. Bola to pre mňa premiérová olympiáda, preto nemám s čím porovnávať, ale cítil som sa tam dobre, všetko bolo perfektné. Síce našu olympijskú dedinu dokončili trošku neskoro, bolo tam viac prachu a zo začiatku sme nemali na izbe závesy, časom ale všetko upravili“.

Mesto podporuje Adama aj finančne

Z Adamovho úspechu sa teší aj primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš, ktorý olympionika a jeho rodinu prijal v Starom Smokovci, kde majú Žampovci svoj domov. Ako tatranský primátor uviedol, mesto sa v rámci možností snaží podporovať mladého lyžiara aj finančne a hodlá v tom pokračovať aj do budúcnosti.

„Každý úspech Vysokých Tatier, či už v športe alebo v čomkoľvek inom, je pre nás veľmi dôležitý. Ide totiž nielen o reprezentáciu Slovenska, ale i nášho mesta. Adamovi preto držím palce, aby cestou, ktorou ide, pokračoval aj ďalej,“ uviedol primátor..

Otec Žampa je hrdý na všetkých troch svojich synov

Výsledky lyžiarskeho talentu sú z veľkej časti aj zásluhou jeho otca Tomáša, ktorý Adama, ale i jeho mladších bratov Andreasa, ktorý na olympiáde v Soči rovnako debutoval, a Tea trénuje a všemožne podporuje. Bez neho by Adam zrejme nebol tam, kde dnes je. Tomáš Žampa je však rovnako hrdý na všetkých svojich synov. „Som strašne rád, je to fantázia. A najmä je to výsledok a odmena pre celú rodinu, pre maminu, pre starých rodičov, pre nás všetkých. Bez podpory rodiny by to naozaj nešlo. Je to veľká drina a keď si predstavím, že o desať rokov budem chcieť s tým najmladším poraziť starších, tak to bude zaujímavé,“ usmieva sa otec lyžiarskej rodiny.

Po olympiáde si však Adam veľmi neoddýchol. Aktuálne každý deň trénuje v Jasnej, kde sa konajú majstrovstvá sveta juniorov a kde bude najbližšie dva dni robiť predjazdcu. Vo štvrtok cestuje do Kranjskej Gory v Slovinsku na ďalšie kolo svetového pohára. Odtiaľ sa presunie do Andorry na finále európskeho pohára a do siedmeho apríla by mal stihnúť ešte majstrovstvá Slovenska, Česka a možno i Ruska. Najstarší z bratov Žampovcov tiež plánuje organizovať Žampa Ski Kemp, kde bude pár dní lyžovať s menšími deťmi. No a potom sa teší na zaslúžený oddych. Miesto, kde ale oddychuje najradšej, sú Vysoké Tatry.

Pre Adama je domov len jeden – vo Vysokých Tatrách

„Je to odmalička môj domov a krajšie mesto na svete asi nepoznám. Máme tu najkrajšie hory na svete a to som už bol v hocijakých horách. Tu v Tatrách je to trošku iné. Doma je doma a domov je len jeden,“ dodáva Adam.

Adam Žampa u primátora Jána Mokoša
25
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Adam Žampa u primátora Jána Mokoša
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM