Peter Handzuš Kultúra

Operné gala v Kežmarku: Výťažok z koncertu poputoval do Denného detského sanatória

V sobotu 26. augusta 2017 sa v exkluzívnych priestoroch Dreveného evanjelického artikulárneho kostola v Kežmarku uskutočnil štvrtý ročník benefičného koncertu pod záštitou maestra Petra Dvorského.

Ilustračný obrázok k článku Operné gala v Kežmarku: Výťažok z koncertu poputoval do Denného detského sanatória
10
Galéria
Foto: Oliver Ondráš

Tento rok sa na ňom predstavili Jolana Fogašová, Dušan Šimo a Boris Prýgl s klavírnym sprievodom Júlie Grejtákovej. Výťažok z koncertu poputoval do Denného detského sanatória v Kežmarku.

Benefičný koncert „Operné gala v Kežmarku“ je na Slovensku jedinečný operný galakoncert, na ktorom vystúpi vždy jedna alebo viaceré slovenské operné hviezdy so svetovým renomé spolu so začínajúcimi talentovanými umelcami. Koná sa od roku 2014 každoročne v letnom období pri príležitosti spustenia prevádzky spravodajsko-publicistického internetového časopisu www.operaslovakia.sk. Producentom koncertu je občianskeho združenia Opera Slovakia, ktorého hlavným cieľom je podpora šírenia slovenskej opernej kultúry na Slovensku a v zahraničí s presahom do iných žánrov klasickej hudby. Benefičný charakter podujatia spája operné umenie so silnými ľudskými príbehmi.

Štvrtý ročník koncertu sa uskutočnil v sobotu 26. augusta 2017 o 17:00 hod. pod umeleckou záštitou maestra Petra Dvorského už tradične v exkluzívnom interiéri národnej kultúrnej pamiatky zaradenej do zoznamu UNESCO – Drevenom evanjelickom artikulárnom kostole v Kežmarku. Tento rok sa Operné gala v Kežmarku konalo v predvečer 300. výročia vysvätenia tohto výnimočného chrámu na Slovensku. V úvode koncertu zaznel príhovor evanjelického farára ECAV Kežmarok Romana Porubäna a po ňom nasledoval koncert. Hlavnou hviezdou večera bola medzinárodne uznávaná sopranistka Jolana Fogašová, ktorá má za sebou množstvo úspechov na domácich aj zahraničných operných scénach či koncertných pódiách. Spolu s ňou v Kežmarku účinkoval aj popredný sólista banskobystrickej Štátnej opery, tenorista Dušan Šimo a mladý talentovaný basbarytonista Boris Prýgl – víťaz viacerých medzinárodných speváckych súťaží, finalista súťaže Hans Gabor Belvedere 2017 a čerstvý držiteľ Ceny Birgit Nilsson z prestížnej svetovej speváckej súťaže Plácida Dominga Operalia. Účinkujúci vystúpili s klavírnym sprievodom Júlie Grejtákovej, korepetítorky Opery ŠD v Košiciach, ako aj hlavnej korepetítorky a dramaturgičky Opera Slovakia. Na koncerte zazneli árie a duety z opier Námesačná (Vincenzo Bellini), Tosca; Manon Lescaut (Giacomo Puccini), Barbier zo Sevilly (Gioachino Rossini), Nápoj lásky (Gaetano Donizetti), Aleko (Sergej Vasilievič Rachmaninov), La traviata (Giuseppe Verdi), Sedliacka česť (Pietro Mascagni). Ako prídavok už tradične zaznela známa Pieseň o rodnej zemi z operety Gejzu Dusíka Hrnčiarsky bál v podaní všetkých umelcov. Po koncerte sa konala autogramiáda, na ktorej sa mohli návštevníci koncertu neformálne stretnúť s umelcami.

Foto: Oliver Ondráš

Výťažok z koncertu organizátori každý rok venujú inej organizácii. Tento rok – v hodnote 2600 € – poputoval Dennému detskému sanatóriu v Kežmarku. ,,Som nesmierne poctená tým, že výnimoční operní umelci zavítali do Kežmarku a pomohli svojim talentom a veľkorysosťou nášmu zariadeniu. Rada by som sa poďakovala všetkým účinkujúcim, všetkým tým, ktorí sa pričinili o tento nádherný operný benefičný galakoncert, ale aj tým, ktorí prišli a zakúpením vstupenky prispeli. Výťažok z koncertu použijeme v našom zariadení na nákup rehabilitačných a kompenzačných pomôcok pre deti so zdravotným postihnutím,“ uviedla riaditeľka Denného detského sanatória v Kežmarku Terézia Semeňáková.

,,Máme za sebou štvrtý ročník koncertu Operné gala v Kežmarku. Opäť sme v tomto historickom meste pod Tatrami predstavili ďalšie výnimočné osobnosti, pretože cieľom nášho projektu je spolu s jeho benefičným charakterom aj prezentácia našich špičkových operných umelcov a operného umenia širšej verejnosti mimo operných centier v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Veľmi sa teším, že náš koncert si vytvára svoju tradíciu a našiel si skalných návštevníkov nielen z Kežmarku a okolia, ale aj z iných častí Slovenska i zahraničia. Prostredníctvom neho majú diváci možnosť vypočuť si výrazné osobnosti našej opernej scény, spoznať zaujímavý repertoár či nádherný drevený artikulárny chrám a k tomuto všetkému kultúrny zážitok znásobí aj pocit benefičnej pomoci. Som rád, že sa nám aj tento rok podarilo spolu s našimi partnermi vytvoriť zisk z koncertu, ktorý sme v tomto ročníku venovali Dennému detskému sanatóriu v Kežmarku. Verím, že tieto prostriedky pomôžu a splnia svoj účel. Organizácia takéhoto typu koncertu si vyžaduje vysoké nasadenie a zodpovednú celoročnú prípravu, preto už teraz pripravujeme ďalší – polojubilejný piaty ročník,“ dodal producent koncertu Ľudovít Vongrej.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM