Monika Vengrínová Kultúra

Originálny trdelník, pravé halászle, hudobné hviezdy... Festival Made in Slovakia prezradil lákadlá!

Popradčania i turisti budú môcť už tento týždeň ochutnať Slovensko všetkými zmyslami. Viac ako 80 vystavovateľov vytvorí originálnu mozaiku farieb, tvarov, vôní a chutí. Okrem stánkov so slovenskými dobrotami, svoje umenie predvedú aj remeselníci a chýbať nebude ani zaujímavý kultúrny program.

Ilustračný obrázok k článku Originálny trdelník, pravé halászle, hudobné hviezdy... Festival Made in Slovakia prezradil lákadlá!
Zdroj: Dnes24.sk

„Koncept festivalu Made in Slovakia sa osvedčil a podarilo sa nám z neho spraviť tradíciu. Našou prioritou je umožniť autentickým a originálnym výrobkom domácich remeselníkov, umelcov a majstrov prezentovať sa na centrálnom námestí regiónu Vysokých Tatier, ktorým sa Námestie sv. Egídia v Poprade už pomaličky stáva,“ uviedol hlavný organizátor už IV. ročníka festivalu, predseda združenia Pre mesto a poslanec mestského zastupiteľstva v Poprade Ondrej Kavka.

Tohtoročný kultúrny program vďaka partnerskej spolupráci združenia Pre mesto s Mestom Poprad a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Vysoké Tatry uspokojí i najnáročnejších divákov všetkých vekových kategórií. V stredu 5. augusta festival odštartuje domáca hudobná energická lahôdka Perpetuum Mobile, vo štvrtok večer si nenechajte ujsť kvalitnú slovenskú indiepopovú kapelu Lavagance, v piatok si zakrepčíme na notoricky známe hity skupiny No Name a v sobotu na pódiu v srdci Popradu so svojou kapelou zaspieva superstarista Samo Tomeček. Aby to však nebolo len o hudbe, malých i veľkých bude od štvrtka do soboty, každý deň o 16:00, svojimi zábavnými príbehmi a strelenými kostýmami baviť veselá a originálna Dorotka z Fidorkova. A premiérovo v našich končinách v piatok o 18:00 vystúpi divadelno-improvizačná skupina troch hercov, ktorí si na javisku užívajú adrenalín z improvizácie a interakcie s divákmi 3T – Tri Tvorivé Tvory zo Žiliny. Pre deti sú opäť pripravené skákacie hrady i veľmi obľúbený aquazorbing.

“Snažili sme sa pozvať žánrovo rôznych umelcov z rôznych kútov Slovenska a zároveň zapojiť domácu kvalitu. Sme radi, že sa nám darí splniť aj najnáročnejšie požiadavky interpretov a do Popradu tak pritiahnuť aj skutočné hviezdy slovenskej scény,” doplnil Kavka.  

Domáci návštevníci i zahraniční turisti, ktorí v meste i okolí v tomto čase sú, tak budú môcť všetkými zmyslami doslova ochutnať Slovensko. Vyše osemdesiat vystavovateľov vytvorí originálnu mozaiku farieb, tvarov, vôní a chutí. Tešiť sa môžete na rôzne druhy syrov, mäsových výrobkov, korenia, včelích produktov, vín a alkoholov, sladkostí či napríklad aj pravé halászle a trdelník podľa originálnej receptúry. Príde aj množstvo šperkárov, medovníkárov, hrnčiarov, drotárov či rezbárov, na pamiatku si môžete kúpiť obraz podľa vlastného výberu, ručne ušitú kabelku, drevený tulipán alebo sa nechať namaľovať šikovným portrétistom.

Festival Made in Slovakia zvyšuje podľa Kavku povedomie o kvalite slovenských výrobkov. „Aj vďaka festivalom ako je ten náš ich ľudia objavia a spoznajú. Množstvo návštevníkov stále prekvapuje rozmanitosť ponuky i skutočnosť, že tieto výrobky následne nachádzajú aj v kamenných obchodoch. Minulý rok takto zarezonovali najmä výrobcovia syrov či piva. Festivaly ako je ten náš tak všeobecne pomáhajú predávať viac slovenských výrobkov nielen Slovákom, ale i zahraničným turistom. Na druhej strane však z neho profitujú i obchodníci v celom regióne, pretože množstvo vystavovateľov sem prichádza aj so svojimi rodinami a okrem festivalu svoj čas trávia a svoje úspory trovia aj počas spoznávania prírodných krás a turistických atrakcií v okolí.“

Tohto roku organizátori na Námestí sv. Egídia počas štyroch dní festivalu Made in Slovakia, ktorý je po prvýkrát oficiálne aj súčasťou Popradského kultúrneho leta, očakávajú až 40 000 ľudí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM