Miroslav Pomajdík Správy

Osada pri Letanovciach ešte stále neosirela: Skupinky Rómov rozoberajú chatrče do posledného trámu!

Minulý týždeň ukončili veľké sťahovanie Rómov z osady Letanovský mlyn do nových bytov v lokalite Strelníky. Po obyvateľoch ostalo na mieste množstvo odpadu a opustené drevené chatrče, ktoré však v týchto dňoch rozoberajú samotní Rómovia, ktorí si takto zabezpečia drevo na zimu.

Ilustračný obrázok k článku Osada pri Letanovciach ešte stále neosirela: Skupinky Rómov rozoberajú chatrče do posledného trámu!
Zdroj: Webnoviny.sk

Veľkým problémom bol nelegálny výrub v NP Slovenský raj. Rómovia vyrubovali stromy dokonca aj v Národnej prírodnej rezervácii Prielom Hornádu, ktorá podlieha najvyššiemu stupňu ochrany. Ochranári odhadli, že takto boli nelegálne vyrúbané stromy za desaťtisíce eur ročne.

Drevo z chatrčí poslúži na vykurovanie nových domov

Na mieste starej osady prebieha stále čulí ruch. Rómovia si postupne demontujú svoje bývalé domy a tak získajú poriadne zásoby dreva na zimu, čím budú uchránené aj okolité lesy. „Musíme to upratať do konca mesiaca. Je to úplne iné žiť v nových bytoch ako tu v osade. „Nábytok som nechal tu, veď je už starý. Drevo z chatrčí nám poslúži na kúrenie,“ povedal pre Plusku Dušan Kroščen (50), ktorý v osade vyrástol.

Pre turistov sa otvárajú nové možnosti, lebo okolo starej osady vedie turistická cesta až na Kláštorisko a vela ľudí sa jej doteraz vyhýbalo. Bolo to spôsobené hlavne kvôli tomu, že sa necítili bezpečne, keď čelili obťažovaniu zo strany miestnych osadníkov. Kataster osady spadá pod obec Spišské Tomášovce, ktorá tu rozmýšľa zriadiť informačné centrum, parkovisko a nejaké stánky s občerstvením. Tieto plány však môžu naraziť na vlastnícke práva pozemkov, ktoré väčšinou patria súkromným osobám a Slovenskému pozemkovému fondu.

Nové problémy na ceste pri osade Strelníky

Po presťahovaní Rómov do nových bytov, vznikli však aj nové problémy na ceste vedúcej do obce Hrabušice, ktorá vedie do turisticky atraktívnej oblasti Podlesok. Ten je jednou zo vstupných brán do Slovenského raja.

„Veľké riziko teraz predstavuje úsek cesty okolo novej osady Strelníky. Vodiči boli zvyknutí na nej jazdiť rýchlejšie, ako v iných častiach. Teraz tam však hrozí zrážka auta najmä s rómskymi deťmi,” povedal nám Ján Slovinský. Aj ďalší vodiči poukazujú na nové nástrahy na tomto úseku. „Vždy sme považovali túto cestu za veľmi bezpečnú, no to je minulosťou. Dnes po nej idem s veľkými obavami, aby mi náhodou pod kolesá neskočilo nejaké dieťa, či potulujúci sa pes,” povedal nám Lukáš.

Obec Letanovce plánuje vybudovať novú cestu, ktorá by spájala osadu Strelníky s materskou obcou. Ide o 2,5 kilometrový úsek, pod ktorým musí najprv obec vykúpiť pozemky od súkromných vlastníkov, čo naznačuje, že pôjde o veľmi náročný proces.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM