Marián Handzuš Rôzne

Oteplenie popoludní mierne vystupňuje malé lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne Tatier nad hranicou 1800 m sa zrána iba malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, popoludní pri oteplení mierne vystupňuje. TASR o aktuálnej situácii informoval Milan Lizuch, službukonajúci S

Ojedinelé strmé svahy a žľaby s väčším množstvom naviateho snehu majú naďalej iba mierne spevnenú snehovú pokrývku. Nachádzajú sa na nej snehové dosky malých rozmerov, ktoré môže uvoľniť už malé zaťaženie. Popoludní sa na slnkom osvietených a trávnatých svahoch môžu vyskytnúť spontánne úplazy a lavíny z mokrého snehu.

Dnes ráno bolo na horách jasno až polooblačno, na ojedinelých miestach zamračené alebo hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od –5 do +6 stupňov Celzia. Fúkal len slabý až mierny vietor západných a severných smerov s rýchlosťou do 20 km/h. Sneh počas uplynulých 24 hodín nenapadol.

Súvislá snehová pokrývka je v lokalitách s nadmorskou výškou približne od 1700 m. Väčšinou ju tvorí zamrznutý firn, vo vysokých polohách s vrchnou vrstvou nafúkaného snehu do 10 cm. Na južných svahoch je sneh cez deň vlhký až mokrý. SLP HZS upozorňuje na zotrvanie aktuálnej tendencie lavínového nebezpečenstva.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM