Pavol Hrabovský Rôzne

Otestovali sme za vás: Ako fungujú e-kolobežky v Poprade? VIDEO

Zelená novinka nedávno odštartovala pod Tatrami. Aké sú podmienky používania a jazdné vlastnosti kolobežiek Bolt? Testovali sme ich pre vás, priamo v uliciach.

Ilustračný obrázok k článku Otestovali sme za vás: Ako fungujú e-kolobežky v Poprade? VIDEO
6
Galéria
Foto: Pavol Hrabovský

Viaceré slovenské mestá už dlhšie zdobia zelené e-kolobežky. Tento zaujímavý dopravný prostriedok je konečne dostupný aj v Poprade. Ako si novinku vyskúšate a kde ju nájdete?

Jednoduchý štart

Všetko začína jednoduchým stiahnutím aplikácie Bolt, ktorá je dostupná na platformách Google Play a App Store. Hneď pri spustení je potrebné vytvoriť si účet. Prihlásiť sa je však možné aj s Facebookom, či účtom Google.

Dôležitou informáciou je vek. Ten nepoteší mladšie ročníky, nakoľko minimálny vek na používanie je 18 rokov.

Po prihlásení sa nám na obrazovke objaví mapa. Všetky dostupné e-kolobežky nájdeme zobrazené na mape – v podobe zelených bodiek.

Ak ich náhodou nevidíte nezúfajte. Uistite sa, že v pravom hornom rohu máte vybranú službu e-kolobežiek, nie taxislužbu Bolt.

Stačí si len vybrať

V meste je e-kolobežiek ako šafranu. Postupne ich má byť podľa údajov radnice 200. Nájdeme ich roztrúsené po celom meste – a to v každej mestskej časti. Asi nikoho neprekvapí, že najviac ich nájdeme práve v centre. A tu sa začína aj náš prvý test.

Vybrali sme sa na Nábrežie Jána Pavla II, kde sme si vybrali jednu z pristavených e-kolobežiek. Ako ale zistíme dojazd? Je kolobežka dostatočne nabitá? Nikto snáď nechce ostať visieť, bez elektrického pohonu.

Každá e-kolobežka na mape, má jasne zobrazenú hladinu nabitia, spolu s dojazdom. Ak potrebujete prekonať dlhšiu vzdialenosť, uistite sa, že je kolobežka dostatočne nabitá.

Ak je e-kolobežka od vás vzdialená a nechcete, aby si ju požičal niekto pred vami, môžete si ju dopredu rezervovať za poplatok 8 centov/ minúta. K e-kolobežke pristupujte opatrne a uistite sa, či nie je viditeľne poškodená. Každú chybu môžete nahlásiť v samotnej aplikácií. Kolobežku si aktivujete naskenovaním QR kódu, prípadne zadaním číselného kódu na kolobežke.

Potvrdením požičania sa vám automaticky spúšťa sadzba 50 centov za štart a 10 centov za každú minútu požičania. Mesto Poprad má výhodu oproti Bratislave a Košiciam, kde je sadzba za minútu – 15 centov. Rovnako si nezabudnite preštudovať metódu rozjazdu. Môže sa vám stať, že motorček nenaskočí. Nemusí to však byť chybou kolobežky.

Pri štarte stlačíme plynové tlačidlo a jemne sa odrazíme. Motorček by mal naskočiť, hneď po odrazení.

Hurá do ulíc

Rozhodli sme sa vykonať dva typy jázd. Jednu okružnú, kde pôjdeme ležérnejším tempom, v dĺžke cca 2 km. Počas druhej jazdy sa budeme snažiť čo najrýchlejšie dostať do centra, od našej predošlej zastávky.

Okružná jazda začala na Nábreží Jána Pavla II. a niesla sa v duchu zoznámenia sa so samotnou e-kolobežkou. Tá ma veľmi dobrý odpich a začiatočníka môže zrýchlenie prekvapiť. Aj nato však firma Bolt myslela.

Začiatočník si môže rýchlosť obmedziť na 15 km/h. Najvyššia možná rýchlosť sa pohybuje okolo 25 km/h.

Prešli sme cez Námestie sv. Egídia smerom k nemocnici. V nižších rýchlostiach je jazda pohodlná aj napriek nerovnostiam cesty. Problémom môže byť chlad, nakoľko sa na kolobežke nehýbete a studený vietor je vo vyšších rýchlostiach problém.

Neskôr sme sa dostali k Námestiu sv. Cyrila a sv. Metoda, od ktorého sme si to namierili na JUH III. – presnejšie k OC Virma.

Prejsť 2 km, pohodovou jazdou, nám trvalo 17 minút a zaplatili sme 2.25 eur.

Text pokračuje pod videom.

Video: Pavol Hrabovský / Zdroj: Dnes24.sk

Faktorom je jazdec

Druhá jazda môže byť častejším typom jazdy pre priaznivcov Bolt-u. E-kolobežku si vypožičiate, keď sa potrebuje niekam rýchlo dostať.

Už v prvých momentoch jazdy je zjavné, že sa kolobežka ťažšie vyrovnáva s nerovnosťami cesty. Pri rýchlej jazde dosť hádže, no nie je to nič nezvládnuteľné. Počas tejto jazdy sme vyskúšali rozjazdové vlastnosti smerom do kopca, kedy e-kolobežka nemala problém s dosiahnutím top rýchlosti.

V centre sme takýmto štýlom boli veľmi rýchlo. Suma jazdy, s pár okľukami navyše, sa vyšplhala na 1.64 eur. Naďalej však odporúčame jemnejší štýl jazdy v meste, predovšetkým kvôli chodcom a nerovnému povrchu.

V Poprade zodpovedne

Aj napriek novej vychytávke je potrebné naďalej dodržiavať protipadnemické opatrenia. Netreba zabudnúť na dezinfekciu rúk, predovšetkým po jazde a odporúča sa aj nosenie rúška počas jazdy. Rovnako je odporúčané nosenie helmy a ochranných prvkov.

E-kolobežka od spoločnosti Bolt je jedným z najflexibil­nejších dopravných prostriedkov v meste. Dokáže vás presunúť z miesta na miesto, za pomerne krátky čas. Preto z redakcie túto novinku vrelo odporúčame a tešíme sa na ďalšiu jazdu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuálne zo Slovenska:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM