Aktualizované Monika Vengrínová Rôzne

Otvára sa najstrmšia zjazdovka vo Vysokých Tatrách: Zalyžovať si už budete môcť aj v Lomnickom sedle

Jednu z najkrajších a najznámejších čiernych zjazdoviek na Slovensku spustia do prevádzky už tento piatok. Najstrmšia zjazdovka vo Vysokých Tatrách v Lomnickom sedle je najvyššie položenou čiernou zjazdovkou na Slovensku i v okolitých krajinách s výnimkou Rakúska.

Ilustračný obrázok k článku Otvára sa najstrmšia zjazdovka vo Vysokých Tatrách: Zalyžovať si už budete môcť aj v Lomnickom sedle
Zdroj: Dnes24.sk

Zjazdovka sa začína v nadmorskej výške 2 190 metrov a je dlhá 1,24 kilometra. „Lyžiarska trať z Lomnického sedla na Skalnaté pleso a odtiaľ ďalej po červených zjazdovkách zo Skalnatého plesa až do Tatranskej Lomnice má 5,5 kilometra a je najdlhšou tatranskou zjazdovkou s celkovým prevýšením 1300 metrov,“ uviedla Zuzana Fabianová z Tatry Mountain Resorts. Priemerný sklon zjazdovky v Lomnickom sedle je 46,91 percenta a jej sprevádzkovanie je plne závislé od poveternostných podmienok, pretože je odkázaná výlučne na prírodný sneh. Momentálne je v Lomnickom sedle približne 100 centimetrov snehovej pokrývky. 

„Pokiaľ sa podmienky v Lomnickom sedle výrazne nezmenia, pre lyžiarov bude spomínaná zjazdovka otvorená už v piatok 16.januára, namiesto avizovanej soboty. Prevýšenie čiernej zjazdovky v Lomnickom sedle je 439 metrov. Svah sa upravuje denne ratrakom a je sondovaný a monitorovaný Horskou záchrannou službou, ktorá určuje, či je možné na ňom lyžovať, alebo je uzavretý pre zvýšené riziko pádu lavín,“ zdôraznila Fabianová. Skúsení lyžiari si budú môcť užiť aj tzv. Francúzsku muldu, ktorá je jedným z variantov, ako zlyžovať Lomnické sedlo. Francúzska mulda je juhozápadnou časťou Lomnického sedla. Náročná trať freeridového typu má dĺžku 1380 metrov a prevýšenie 408 m. Momentálne je tu približne 150 centimetrov prírodného snehu. 

„V minulom roku sa zjazdovka v Lomnickom sedle otvárala podľa snehových podmienok až 22.marca, čiže tento rok začína o dva mesiace skôr ako vlani,“ konštatovala Fabianová s tým, že sprevádzkovaním Lomnického sedla sa sfinalizoval počet otvorených zjazdoviek v Tatranskej Lomnici, kde sa od soboty lyžuje na 12 kilometroch zjazdových tratí. Na zjazdovkách je v priemere od 60 do 80 centimetrov snehu a podmienky na lyžovanie sú tu veľmi dobré. 

„Na Štrbskom Plese je 75 centimetrov snehu, otvorené sú všetky typy zjazdoviek pre náročných aj menej skúsených lyžiarov. V stredisku Starý Smokovec je 65 centimetrov snehu a lyžuje sa na dvoch Jakubkových lúkach. Na Hrebienku je v prevádzke denná a trikrát do týždňa aj nočná sánkovačka do Starého Smokovca. Na najdlhšej 2,5-kilometrovej sánkarskej dráhe je 40 cm snehu a podmienky na sánkovanie veľmi dobré,“ doplnila Fabianová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM