Pavol Krupka Kultúra

Stretnutie s barokom v starobylom kostole: Domáci umelci rozozvučali organ a husle

Krásnu barokovú hudbu si mohli vypočuť návštevníci otváracieho koncertu tohtoročnej Popradskej hudobnej jari. Pod klenbami starobylého Kostola sv. Egídia účinkovali domáci umelci a v komornom programe zazneli organ a husle.

Ilustračný obrázok k článku Stretnutie s barokom v starobylom kostole: Domáci umelci rozozvučali organ a husle
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Otvárací koncert Popradskej hudobnej jari prilákal do Kostola sv. Egídia milovníkov barokovej hudby a tónov klasických hudobných nástrojov – organu a huslí. Tieto nástroje rozozvučali domáci umelci, ktorí pôsobia aj ako popradskí hudobní pedagógovia. Organista Peter Čapó, ktorý pôsobí na popradskej ZUŠ Janka Silana, vystúpil ako komorný i ako sólový hráč. Ako sólista zahral prelúdiá Johanna Sebastiana Bacha a jeho nemecko-dánskeho predchodcu Dietricha Buxtehudeho.

Umeleckým partnerom Petra Čapóa na chóruse popradského kostola bola huslistka Tereza Novotná, bývalá hráčka Košickej filharmónie a učiteľka na ZUŠ na Štefánikovej ulici v Poprade. Aj ona však vystúpila so sólovou skladbou a zahrala Telemannovu Fantáziu pre husle. V záverečnom Händlovom organovom koncerte účinkovali aj žiačky z husľovej triedy Terezy Novotnej – Michaela Lajošová a Ľuboslava Dlugošová. Po ďakovnom a zaslúženom potlesku nasledoval ešte prídavok – Gounodova Ave Maria.

Vo videu si môžete vypočuť kúsok nádhernej barokovej hudby a tiež slová oboch umelcov. Zaznie v ňom úryvok Händlovho organového koncertu F dur, časť organového Prelúdia h mol od J. S. Bacha a záver Sonáty č. 2 g mol pre husle a organ od G. F. Händla.

Stretnutie s barokom - otvárací koncert  Popradskej hudobnej jari
1
Galéria
Stretnutie s barokom - otvárací koncert  PHJ
8
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM