Rôzne

Otvorený list takmer 50 zamestnancov RTVS: Vyjadrili podporu svojim kolegom

Takmer 50 zamestnancov a spolupracovníkov verejnoprávneho RTVS vyjadrilo podporu svojim kolegom zo spravodajstva.

Ilustračný obrázok k článku Otvorený list takmer 50 zamestnancov RTVS: Vyjadrili podporu svojim kolegom
Zdroj: TASR

Urobili tak prostredníctvom otvoreného listu, pričom zastúpenie má medzi nimi napríklad Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio Patria, Rádio Devín či Rádio_FM, ale tiež odbor vlastnej tvorby či odbor hudby a špecializovaných programov.

„Umlčanie kritických hlasov, degradovanie na nižšie pozície, vyhrážanie sa žalobami, vyvíjanie tlaku na ‚dobrovoľný‘ odchod zo zamestnania, prepúšťanie bez porušenia pracovnej disciplíny, ohováranie a znevažovanie v médiách, pretláčanie nepravdivých alebo neoverených informácií do spravodajských vstupov – na toto nie sme v RTVS zvyknutí a zvykať si ani nechceme,“ uvádza sa v liste.

Kolegom zároveň poďakovali za ich nasadenie a profesionalitu, ktorými mali pozdvihnúť dôveryhodnosť spravodajstva RTVS. „Poznáme vašu prácu, osobne poznáme vás a dôverujeme vám. Chceme, aby ste vedeli, že pri vás stojíme a podporujeme vás vo vašej práci v boji za pravdu a novinársku slobodu,“ píše sa ďalej v otvorenom liste.

Vedenie spravodajstva RTVS v piatok (27.4.) ukončilo spoluprácu so štvoricou externých pracovníkov spravodajstva RTVS, keď im nepredĺžilo zmluvy. RTVS skonštatovala, že viacerým redaktorom skončila dohoda o externej spolupráci a vedenie spravodajstva sa rozhodlo, že niektorým z nich ju k danému dňu nepredĺži. V posledných dňoch pribúdajú redaktori, ktorí ukončujú spoluprácu na vlastnú žiadosť. „Napriek tomu, čo sa v médiách objavuje, deklarujem, že spravodajstvo RTVS pracuje slobodne,“ uviedol na štvrtkovom rokovaní Výboru NR SR pre kultúru a médiá generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Zároveň podotkol, že žiadna politická moc nezasahovala, nezasahuje a nebude zasahovať do vysielania RTVS.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM