Peter Handzuš Rôzne

Padjúce stromy môžu zraniť turistov

V čase, keď vo Vysokých Tatrách fúka vietor, by sa mali turisti vyhýbať chodníkom vinúcim sa pod suchými stromami. Padajú na ne totiž konáre, vrcholce i celé kmene stromov, ktoré sa pod náporom vetra ľahko lámu.

Najohrozenejšími sú podľa Dominika Michalíka, vedúceho strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAPu nasledovné značkované turistické chodníky: [blockquote]žlto značený chodník vedúci z Tatranskej Lesnej na Hrebienok, červeno značený úsek Magistrály z Hrebienka na Sliezsky dom, zeleno značený chodník z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom vinúci sa v pásme lesa po Velickú poľanu, zeleno značený chodník vedúci zo Štrbského Plesa na Tri studničky, červeno značený chodník Magistrály v úseku od Jámskeho plesa po Tri studničky, modro značený chodník na Slavkovský štít vychádzajúci zo Starého Smokovca, modro značený chodník zo Štartu cez Malú Svišťovku na Skalnaté pleso a zeleno značený chodník vychádzajúci z Kovalčíkovej poľany v smere na Folvarskú poľanu.[/bloc­kquote] [blockquote]Po skončení sezónnej uzávery, od 15. júna, budú súčasťou zoznamu spomenutých turistických chodníkov aj chodníky v Bielovodskej doline, Javorovej doline a modro značený turistický chodník vychádzajúci spod Muráňa do Kopského sedla. Predmetné úseky turistických chodníkov sú v teréne označené informačnými tabuľami upozorňujúcimi na hroziace nebezpečenstvo. [/blockquote] Vstup na tieto značkované turistické chodníky je na vlastné nebezpečenstvo.

Kritické úseky značkovaných turistických chodníkov sa nachádzajú v piatom stupni ochrany prírody, kde štátna správa ochrany prírody za podpory zelených aktivistov nepovolila Štátnym lesom TANAPu včas a riadne vykonať lesnícke opatrenia na zabránenie šírenia podkôrneho hmyzu. Výsledkom je rozsiahla lykožrútová kalamita, ktorá v Tatranskom národnom parku poškodila už viac ako 7 200 hektárov zeleného lesa. Pri vetre padajú na turistické chodníky polámané suché stromy

Poprad24 informovala Lenka Burdová zo ŠL TANAPu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM