Peter Handzuš Kultúra

Padne svetový rekord? Príďte sa pozrieť

Celoslovenská výtvarná súťaž MANDALA FOR THE WOLRD vyvrcholí cez víkend vo Vysokých Tatrách pokusom o vytvorenie nového slovenského rekordu, ktorý môže byť zároveň aj svetovým primátom.

Z viac ako 10 000 kresieb mandál od detí z celého Slovenska zložia organizátori na svahu Interski na Štrbskom Plese v sobotu 30.6.2012 v čase od 9:00 do 18:00 hod obrovský obraz.

„Obraz by mal predstavovať tradičný vzor, ktorý si maľovali naši dedovia na drevenice, aby ich ochraňoval a zabezpečil im prosperitu. Bude to obrovský kruh, v ktorom bude šesť lístkov, ktoré sa stretávajú v strede. Okrem toho, že to bude taká originálna slovenská ľudová mandala vo Vysokých Tatrách, tak to bude zároveň aj jedna veľká výstava detských prác pod šírym nebom“, vysvetlil hlavný organizátor výtvarnej súťaže a celého projektu Ľubomír Slejzák.

Mandala bude okamžite po zdokumentovaní rekordného obrazu pre potreby zápisu do Knihy slovenských rekordov rozobraná.

Výtvarnú súťaž vyhlásili organizátori zo Spišského Hrhova na jar. Keďže Zem je guľatá, organizátori súťaže vybrali netradičný okrúhly formát nazývaný mandala. Autori sa mohli realizovať v kruhovom obraze s priemerom 19 cm.

Do uzávierky, ktorá bola koncom mája, prišlo desaťtisíc mandál z celého Slovenska. Všetky doručené práce budú postupne digitalizované a uverejnené v galérii na webovej stránke súťaže. Vznikne tak najväčšia galéria detských prác na Slovensku, ktorá bude živá a priebežne sa bude dopĺňať.

[blockquote]Zo všetkých doručených výtvarných prác bude na Štrbskom Plese vytvorená mandala, ktorou sa organizátori pokúsia prekonať hneď dva rekordy. Najväčšiu slovenskú detskú mandalu na Slovensku, ktorú s priemerom 10metrov vytvorili minulý rok v Spišskom Hrhove a takisto aj doterajší svetový rekord z Thajska. Ten zrealizovali v roku 2007 pri príležitosti 80.narodenín tamojšieho kráľa. Rekord vytvorili na futbalovom štadióne, mandala mala priemer 10 m a obvod 31,40 m. Mandalu tvorilo 700 detských prác a do jej tvorenia sa zapojilo 2000 detí. Skladanie veľkej mandaly trvalo 9 hodín.

Podľa počtu prác je predpoklad, že prekonanie platného svetového rekordu by mohlo byť minimálne dvojnásobné (priemer mandaly). Navyše, do realizácie rekordu sa vymaľovaním vlastnej mandalky priamo na mieste budú môcť zapojiť veľkí i malí fanúšikovia výtvarného umenia.[/bloc­kquote]

Poprad24 Foto: Aneta Žugecová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM