Webnoviny - Rôzne

Parkovanie vo Vysokých Tatrách bude aj zadarmo

Mestské parkoviská vo Vysokých Tatrách sú pre ubytovaných návštevníkov zadarmo.

Podmienkou je, aby sa návštevníci ubytovali v hoteloch, penziónoch či na súkromí na území mesta aspoň na štyri noci a zaplatili daň z ubytovania. Bezplatné parkovanie môžu využiť na parkoviskách v Starom Smokovci a v Tatranskej Lomnici. Za prvé dva dni testovacej prevádzky vydal Mestský úrad vo Vysokých Tatrách približne 5 000 parkovacích lístkov. Testovacia prevádzka potrvá do konca júla. „Vyhodnotíme, aký dopad to bude mať na príjmovú stránku rozpočtu mesta a na základe toho sa rozhodne, či parkovanie na mestských parkoviskách ostane bezplatné alebo sa vrátime späť k spoplatneniu parkovísk,“ uviedol primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.

Každý hosť ubytovaný vo Vysokých Tatrách dostane v ubytovacom zariadení parkovací lístok so svojím menom, evidenčným číslom auta, údajmi o počte ubytovaných osôb a ubytovacom zariadení. Lístkom sa preukáže pracovníkovi parkoviska, ktorý doň doplní svoje meno a číslo pokladne. Kópiu lístka si nechá a originál odovzdá návštevníkovi. „Platnosť parkovacích lístkov je jeden deň. Ubytovateľ je oprávnený vydať parkovací lístok len klientovi svojho ubytovacieho zariadenia, ktorý je zapísaný v knihe hostí. Aby sme zabránili zneužitiu, budeme vykonávať priebežné kontroly,“ upozornil Michal Ovšonka z Mestského úradu.

O zavedení bezplatného parkovania na mestských parkoviskách pre platcov dane z ubytovania rozhodli mestskí poslanci na májovom zasadnutí. Bezplatné parkovanie má zvýhodniť návštevníkov, ktorí do Vysokých Tatier neprichádzajú len jednorazovo, ale sa tu ubytujú, z čoho má mesto príjem v podobe dane z ubytovania. Podmienka štyroch prenocovaní, keď vzniká návštevníkovi nárok na bezplatné parkovanie, súvisí s priemernou dĺžkou pobytu turistov vo Vysokých Tatrách. Pri dlhšom pobyte dostane ubytovaný návštevník viac parkovacích lístkov.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM