Rôzne

Parlament rozhodol: Deti v materských a základných školách budú mať obedy zadarmo

Deti v poslednom ročníku materských škôl budú mať obedy zadarmo od januára 2019 a žiaci základných škôl od septembra 2019. Vyplýva to z novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Ilustračný obrázok k článku Parlament rozhodol: Deti v materských a základných školách budú mať obedy zadarmo
Zdroj: TASR

Právnu normu predložila plénu skupina poslancov koaličného Smeru-SD. „Tento zákon je výsledkom našej filozofie, že na jednej strane musíme robiť poriadok vo verejných financiách. Na druhej strane, ak to výkonnosť slovenskej ekonomiky umožňuje, chceme sa s ľuďmi podeliť o dobré hospodárske výsledky,“ konštatoval po utorkovom hlasovaní predseda Smeru-SD a zároveň jeden z predkladateľov návrhu Robert Fico.

Prijali pozmeňujúci návrh

Priblížil, že zákon získal podporu nielen poslancov koaličných strán, ale aj opozičných. Za návrh totiž zahlasovalo 99 poslancov. To podľa Fica naznačuje, že v témach, ktoré sa týkajú rodiny a sociálneho štátu, možno získavať politický konsenzus.

Podľa pôvodného návrhu mali mať všetky deti obedy zadarmo od januára budúceho roku, poslanci však prijatím pozmeňujúceho návrhu jedného z predkladateľov zákona, poslanca Smeru-SD Erika Tomáša, posunuli účinnosť v prípade obedov pre žiakov škôl na september budúceho roka.

Dôvodom takejto zmeny je podľa Tomáša snaha o plynulé zavedenie opatrenia do praxe, aby sa naň školy mohli pripraviť. Pri materských školách však predkladatelia návrhu neočakávajú problémy, keďže už v súčasnosti sa 94 % detí na materských školách stravuje.

Dotácia bude v sume 1,20 eura na každé dieťa za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo na výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole alebo na vyučovaní v základnej škole a odobralo stravu.

Celkovo by obedy zadarmo mali stáť štát 80 až 120 miliónov eur.

Cieľom tohto opatrenia je podľa predkladateľov efektívne a účelné vynakladanie finančných prostriedkov štátneho rozpočtu a tiež predchádzanie plytvaniu potravinami a zároveň aj zabezpečenie zodpovedného prístupu rodičov k výchove, výžive a vzdelávaniu svojich detí.

Na základe dohody so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) štát poskytne mestám a obciam v súvislosti so zavedením obedov zadarmo na školách navyše financie na technické a personálne zabezpečenie tohto opatrenia.

Pomoc s personálnymi kapacitami

Podľa poslanca Tomáša tak ministerstvo financií vyčlení popri dotácii, ktorá sa na obedy zadarmo odhaduje vo výške 80 až 120 miliónov eur v závislosti od počtu detí, ktoré o obedy prejavia záujem, ešte aj financie na technické vybavenie jedální. Malo by ísť o dva milióny eur.

A zároveň ministerstvo práce zo svojej kapitoly vyčlení prostriedky na finančnú pomoc pre personálne kapacity. Malo by ísť o 1000 ľudí, ktorí budú ako pomocné sily pomáhať v jedálňach. Ministerstvo práce zabezpečí ich plat a plus ešte dá zriaďovateľom 60 eur na osobu na ďalšie výdavky, ktoré by s tým súviseli.

Súčasťou dohody pri tomto opatrení so ZMOS je podľa Tomáša aj to, že združenie zabezpečí jeho zavedenie do praxe. Zároveň ZMOS prisľúbil, že ak sa vyskytnú školy, kde bude výška dotácie na obed viac ako 1,20 eura, nebudú žiadať od rodičov doplatenie rozdielu. Pretože pri sume dotácie od štátu vo výške 1,20 eura sa podľa Tomáša vychádzalo z priemeru doplatku rodičov za obed.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM