Pavol Krupka Rôzne

Partnerským mestom podujatia VIVA ITALIA 2013 je Bassano del Grappa. Čo o ňom vieme?

Pravdu povediac, nič. A rovnakú odpoveď by na úvodnú otázku dala asi väčšina Popradčanov. Keďže má podstatná časť programu tohtoročného festivalu VIVA ITALIA spojitosť práve s týmto mestom, rozhodli sme sa o ňom zistiť základné fakty a zaujímavosti a ponúknuť vám ich slovom aj obrazom.

Ilustračný obrázok k článku Partnerským mestom podujatia VIVA ITALIA 2013 je Bassano del Grappa. Čo o ňom vieme?
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Bassano del Grappa si popradskí organizátori vybrali ako partnerské mesto tohtoročného festivalu z dôvodu, že v ňom funguje úspešný model spolupráce združení obchodníkov a miestnej samosprávy pri dosahovaní spoločných cieľov v rozvoji cestovného ruchu.

Malebné stredoveké mesto, pomenované podľa blízkej hory Monte Grappa, leží na rieke Brenta v severotalianskom regióne Veneto, asi päťdesiat kilometrov severne od Padovy. Je výborným zázemím pre objavovanie okolitej benátskej architektúry, zámkov, miest a atrakcií celého regiónu. Cestovatelia, ktorí mieria do Benátok, ho však často prehliadajú. Pritom celá oblasť pozdĺž rieky Brenta je posiata benátskymi vilami z 16. až 18. storočia.

Bassano del Grappa je známe vďaka miestnej atrakcii, ktorou je nepochybne drevený most Alpini. Tento symbol mesta bol pôvodne postavený v roku 1569, hoci drevený most na tomto mieste stál už roku 1209. Most bol niekoľkokrát zničený, naposledy počas 1. svetovej vojny. Zásluhu na jeho obnovení majú talianski vojaci z brigády Alpini, ktorí ho vždy mali vo veľkej úcte. Usporiadali medzi sebou súkromnú zbierku a most znovu postavili. Aj súčasní vojaci sa často na moste stretávajú a spievajú piesne z čias svojich predchodcov. Pohľady na mesto z mosta Alpini označujú turisti za úchvatné.

Západná časť dreveného mosta v podstate vychádza z budovy, v ktorej sa nachádza Múzeum mosta Alpini. Priamo na moste sa dá kúpiť známa pálenka grappa z blízkeho liehovaru Nardini, najznámejšej grappérie v meste. Ďalšími kultúrno-historickými pamiatkami mesta sú kostoly, najstarším je Kostol sv. Františka z 12. storočia s freskami z 15. storočia. Z 13. storočia pochádzajú ďalšie dva kostoly a zo svetských stavieb bol v rovnakom období postavený palác Pretorio. Ďalší z palácov, Palazzo Sturm, je domovom múzea miestnej keramiky. Z jeho terasy je zároveň najkrajší výhľad na most Alpini. V júli a auguste sa v meste koná každoročný festival hudby, tanca, filmu a divadla s návom Opera Estate Festival Veneto.

Pôvodný názov mesta bol Bassano. Po skončení bojov v okolí hory Grappa v prvej svetovej vojne, počas ktorých prišli o život na oboch stranách tisícky vojakov, bolo rozhodnuté zmeniť názov mesta na Bassano del Grappa, aby slúžil aj ako pomník padlým. Miestni si tak uctili aj hrdinský odpor talianskych jednotiek, ktoré v troch veľkých bitkách v rokoch 1917 a 1918 odolali presile rakúsko-nemeckých divízií. V bojoch pri rieke Piava, ako sa posledné dva roky 1. svetovej vojny v tomto regióne súhrnne nazývajú, padlo aj mnoho Čechov a Slovákov, ktorí ako legionári bojovali po boku Talianov. Medzi padlými je však aj mnoho našich krajanov v radoch rakúsko – uhorskej armády.

Súčasné Bassano del Grappa je mestom s viac ako 40-tisíc obyvateľmi, ktoré využíva a rozvíja svoj turistický potenciál, vrátane cykloturistiky. Ten predstavujú blízke Vicenzské Alpy, rieka Brentano alebo historická architektúra. V meste sa však nachádza aj niekoľko priemyselných podnikov, jedným z nich je strojárska firma Pedrazzoli, ktorá má svoju pobočku aj na Slovensku. Mesto v poslednom období rieši plán cyklistickej mobility, zefektívnenia mestského osvetlenia, vrátane obmedzenia svetelného znečistenia, a vyjadruje sa k projektu rýchlostnej komunikácie Pedemontana Veneta.

Bassano del Grappa. Čo o ňom vieme?
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM