Monika Vengrínová Tlačové správy

Pavol Gašper: 5 vecí, ktoré by som vo funkcii primátora riešil ako prvé

Kam by smerovala pozornosť kandidáta na primátora Popradu Pavla Gašpera v prípade, že by získal primátorské kreslo? Boli sme zvedaví na päť vecí, na ktoré by sa vo funkcii zameral prioritne.

Ilustračný obrázok k článku Pavol Gašper: 5 vecí, ktoré by som vo funkcii primátora riešil ako prvé
Zdroj: Dnes24.sk

Do volieb ostávajú dva mesiace, Pavol Gašper však má vo svojich cieľoch a prioritách nielen počas predvolebného boja, ale v prípade úspechu i celého volebného obdobia, úplne jasno. A už teraz vie s určitosťou povedať, na čo by zameral svoju pozornosť bezprostredne po nástupe do funkcie. „Netvrdím, že týchto päť bodov je najdôležitejších, ale z časového hľadiska by išlo o jedny z prvých krokov, ktoré by som chcel riešiť,“ objasnil Gašper.

  • 1. „Po uzavretí roka sa zrejme bude robiť inventarizácia majetku mesta, kontrola účtovníctva a účtovný audit a výsledky týchto kontrol a auditu budú určite spísané zákonom predpísaným spôsobom. Nie však prehľadným pre občanov. Preto by som sa v prvom rade snažil vytvoriť podmienky a systém na sprístupnenie týchto informácií obyvateľom Popradu,“ uviedol primátorský kandidát s tým, že tento systém by bol sledovaný a podľa požiadaviek občanov modifikovaný tak, aby mali ľahkú a prehľadnú dostupnosť ku všetkým informáciám o hnuteľnom a nehnuteľnom majetku, či o hospodárení mes­ta.

„Toto vidím ako jeden z najdôležitejších bodov aj preto, lebo mesto patrí občanom, je riadené, spravované a funguje z ich daní, preto majú plné právo vidieť do hospodárenia, do toho, ako sa zaobchádza s ich peniazmi a s ich majetkom,“ hovorí Gašper.

  • 2. V druhom kroku by sa snažil maximalizovať angažovanosť občanov na chode mesta, pričom priznáva, že to môže vyzerať utopisticky, nakoľko mnoho ľudí je, podľa neho, zo súčasnej politiky sklamaných a ich reakcie sú nielen pesimistické, ale i odmietavé a dokonca až agresívne.

„Toto je veľmi zlý obraz o politike a politikoch. Preto považujem za viac ako potrebné presvedčiť ľudí o tom, že zapojenie mesta do služby ľuďom myslím skutočne vážne, pretože mesto má prioritne rozumným spôsobom spravovať majetok ľudí na základe ich vôle,“ zdôrazňuje kandidát a je presvedčený o tom, že na to, aby to bolo možné, predstavitelia mesta potrebujú vedieť, po čom ľudia túžia, čo potrebujú. To sa podľa neho dá dokázať jedine vyššou angažovanosťou poslancov a samotného primátora vo veciach verejných. „To znamená, stretávať sa s ľuďmi, otvoriť svoju kanceláriu pre všetkých, ktorí to potrebujú,“ podotýka Gašper.

Dôchodcovia: „Rád by som dôchodcom vysvetlil, že za peniaze, ktoré mesto vkladá do zvyšovania kvality ich života, môžu dostať ešte viac, a tiež, že to, čo sa im dostáva, je za peniaze všetkých daňových poplatníkov, celého mesta, a nie za peniaze určitých konkrétnych osôb, ktoré im vo finále predkladajú určité benefity. Veľký potenciál vidím v angažovaní dôchodcov, ale nie len ich, pri prijímaní rozhodnutí mestského zastupiteľstva.“

Mamičky na materskej: „Rád by som pomáhal matkám s malými deťmi tak, aby bol ich život na materskej dovolenke kvalitnejší, aktívnejší, aby o ne i o ich deti bolo postarané. Aby si mali kam vyjsť a kde tráviť voľný čas“.

Mládež, mladí dospelí, ľudia stredného veku: „Tiež je veľmi potrebné zapojiť do diania v meste aj ďalšie skupiny, ktorými sú mládež, mladí dospelí, ktorí pracujú, vytvárajú hodnoty, snažia sa nadviazať známosť a založiť si rodinu, ako aj ľudia stredného veku, ktorí už svoje rodiny majú“.

  • 3. V prípade úspešnej kandidatúry by sa chcel Gašper po nástupe do funkcie veľmi rýchlo zaoberať i postihnutými ľuďmi, ktorí túžia žiť plnohodnotný život. Podľa jeho názoru nemusí pre nich robiť niečo priamo mesto. Ale práve mesto vie, ako sám uviedol, napomôcť napr. k vytvoreniu chránených dielní alebo iných zariadení, kde by sa títo ľudia vedeli plnohodnotne zapojiť do života. „Určite by som venoval pozornosť i tomu, aby rodičia mali možnosť umiestniť svoje postihnuté deti do vhodného zariadenia a odbremeniť ich tak čo najviac od starostlivosti o ne, aby sa oni sami mohli vo väčšej miere aktívne zapájať do práce a viac si vychutnávať voľný čas,“ sľubuje Gašper.
  • 4. Nakoľko si sám nevie predstaviť Poprad bez extraligového hokeja, prvoligového ženského basketbalu, či aspoň druholigového futbalu, za dôležitú považuje tiež podporu športových klubov a aktivít. „Viem, že všetko toto vyžaduje veľmi veľké úsilie, ale aj veľký balík peňazí. A ten balík je potrebné niekde zohnať. Tu preto vidím ako veľmi potrebné kooperovať s investormi, s firmami, v prvom rade tými v našom meste, ale i s ďalšími,“ uvedomuje si Gašper.

Okrem týchto, pre Poprad typických športov, je však podľa neho nesmierne dôležité podporovať i ďalšie športové oddiely súťažiace v nižších súťažiach v rôznych športoch, ktoré majú často krát problém i s tým, aby mohli zaplatiť telocvičňu a trénovať, príp. odohrať nejaké súťažné zápasy. „Tu je potrebné, aby mesto vytvorilo prijateľnejší systém na prenájom telocviční,“ vidí riešenie popradský kandidát.

Nielen súťažný šport je však, podľa jeho slov, potrebné podporovať. Za dôležité považuje i možnosti trávenia voľného času rekreačným športovaním všetkých obyvateľov mesta. Tu vidí nevyužitý priestor na vybudovanie parku, či športovo-rekreačného zariadenia.

  • 5. V neposlednom rade by sa rád zameral na parkovanie v meste, predovšetkým na sídliskách. „Situácia tu je už neúnosná a dnes je päť minút po dvanástej na riešenie tohto problému. O chvíľu nebude možné nájsť si miesto na parkovanie,“ hovorí so znepokojením.

Bonus: „Určite by som sa venoval i zvýšeniu kultúrnej úrovne mesta. Bolo by vhodné, keby sa u nás stabilizovalo divadlo a viac sa aktivizovali centrá voľného času a základná umelecká škola, aby samotné mesto vedelo byť prínosom do kultúrneho života,“ dodal Gašper s tým, že následne ďalšími krokmi by bola tvorba pracovných miest a sprístupnenie cenovo prijateľného bývania, obzvlášť pre mladé rodiny, ktoré majú záujem bývať a pracovať v Poprade.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM