Peter Handzuš Rôzne

Pčola sa vzdal kandidatúry na primátora Popradu

Kandidát na post primátora Popradu Štefan Pčola dnes na tlačovej besede v Poprade oznámil, že sa vzdáva svojej kandidatúry v prospech Milana Barana (SDKÚ-DS – SaS)

„Na základe situácie a klímy v meste sme sa rozhodli naše kandidatúry spojiť do jednej. To znamená, že ja podporím pána Barana v ďalšej kandidatúre na post primátora mesta,“ povedal Štefan Pčola, ktorý išiel do volieb ako nezávislý kandidát. Ešte na začiatku kandidatúry bol rozhodnutý bojovať až do víťazného konca. V súčasnej situácii je podľa Pčolu najdôležitejšie zmeniť klímu v meste a fungovanie mesta. Jedine spojením síl je podľa neho možné zvíťaziť. „Náš zámer je jasný, zmena vedenia v meste,“ zdôraznil Pčola. V tejto situácii nejde podľa Pčolu o jeho osobu, ale o mesto Poprad.

Podľa Milana Barana, na začiatku volebnej kampane v Poprade prišli štyria kandidáti so základnou myšlienkou, ktorou je zmena klímy v prospech občana. „Tá klíma je tu neudržateľná. Občania sú neinformovaní, nemajú prístup k informáciám, čo sa v meste deje, s týmto prišli nezávisle na sebe štyria kandidáti,“ uviedol Baran. V posledných dňoch viacerí kandidáti na primátora Popradu hovorili podľa Barana spoločne o tom, ako zastaviť „aroganciu a neúctu voči občanom mesta Poprad“. Jedným z výsledkov týchto rozhovorov je vzdanie sa kandidatúry Štefana Pčolu v prospech Milana Barana. Dnešné rozhodnutie chcú obaja kandidáti ešte predstaviť voličom v záverečnej fáze volebnej kampane.

V nasledujúcich dňoch prehodnotia obaja kandidáti svoje volebné programy. Podľa Barana v obidvoch programoch nie sú zásadné vecné rozdiely. Milan Baran ponúkol Štefanovi Pčolovi post viceprimátora v prípade, že sa dostane do mestského zastupiteľstva, kde Pčola naďalej kandiduje. „Nie je to o kupčení hlasov, je to o tom, aby sme urobili zmenu v meste Poprad. Alfa a omega v týchto voľbách v Poprade je jasná,“ zdôraznil Baran. Podobná situácia bola v Poprade pred voľbami v roku 1998, keď sa kandidát na primátora Anton Danko vzdal v prospech vtedajšieho primátora Štefana Kubíka. Na základe dohôd sa vtedy Danko stal viceprimátorom.

Po dnešnom rozhodnutí Štefana Pčolu sa o primátorské kreslo v Poprade pobijú v nadchádzajúcich komunálnych voľbách Milan Baran, nezávislý kandidát s podporou Smer-SD – KDH – Most-Híd – HZD Anton Danko a nezávislé kandidátky Darina Salanciová a Anna Schlosserová.

Text: Rastislav Ovšonka (WEBNOVINY)

Záznam z tlačovej konferencie vo videospráve.

Pčola sa vzdal kandidatúry na primátora Popradu
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM