Peter Handzuš Rôzne

Peklo muža v Tatrách: Uväznený 30 hodín v 100 m výške!

Dážď a hmla nepatria medzi optimálne podmienky pre turistiku. Presvedčil sa o tom aj turista, ktorý zablúdil pri zostupe zo Štrbského štitu. Noc z pondelka na utorok strávil v stene. Záchranári ho dostali do bezpečia až v utorok neskoro večer.

Ilustračný obrázok k článku Peklo muža v Tatrách: Uväznený 30 hodín v 100 m výške!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

V utorok cez obed oznámil náhodný turista, že sa nachádza na chodníku vo Vyšnom Kôprovskom sedle a počuje volanie o pomoc. Žiaľ pre nepriaznivé poveternostné podmienky hustú hmlu a dážď nedokázal bližšie určiť miesto postihnutého.

Na základe tejto informácie začali dvaja záchranári so služobným psom prehľadávať okolie TZCH z Vyšného Kôprovského sedla do Hlinskej doliny. V poobedňajších hodinách sa im podarilo nadviazať s postihnutým kontakt, ale ten bol v komplikovanom horolezeckom teréne v severnej stene Štrbského štítu asi 100m nad zemou.

Do akcie bolo nasadených ďalších 6 záchranárov. Pomocou lanovej techniky sa záchranári dostali k postihnutému, ktorý bol bez vážnejších zranení. Po ošetrení pacienta vykonali záchranári 140-metrový spust a následne bol transportovaný na Popradské pleso, kde bol v odovzdaný privolanej posádke RLP.

Turista bol v stene Štrbského štítu od pondelka, kedy pri zostupe z vrcholu zablúdil a nedokázal sa vrátiť späť. Záchranná akcia skončila v neskorých nočných hodinách.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM