Peter Handzuš Iné športy

Peter Hámor chce za dva mesiace zdolať tri vrcholy Himalájí

Popradský horolezec Peter Hámor sa začiatkom marca chystá na ďalšiu expedíciu. Počas dvoch mesiacov by chcel spolu s ďalšími troma horolezcami zdolať tri himalájske vrcholy.

„Nazvali sme to Himalaj Adventure, ideme do Himalájí za dobrodružstvom a tohto roku je náš cieľ taký trojitý, chceme ísť na kopec Lobuche East, druhý kopec je Pumori, ale hlavným cieľom je Makalu,“ priblížil cieľ výpravy Hámor.
Do Himalájí odcestuje štvorčlenná výprava, okrem Petra Hámora je jej súčasťou aj ďalší Popradčan Pavol Jackovič a spolu s nimi Poliak Piotr Pustelnik a pravdepodobne aj Portugalčan Joao Garcia. „Odlietame 12. marca a plánovaný návrat je po dvoch mesiacoch, takže keď všetko dobre dopadne, 12. mája by sme mali byť naspäť,“ doplnil Hámor.
Výstup na Lobuche East je akousi náhradou za Island Peak. Lobuche East, vysoký 6119 metrov nad morom, je podľa Hámora krajší a ťažší. „Na Pumori (7161 metrov nad morom) sa nám minulý rok nepodarilo vystúpiť, lebo naším hlavným cieľom bola Annapurna, takže tohto roku ideme dať druhý pokus,“ objasnil Hámor. Hlavný cieľ, ktorým je piaty najvyšší vrchol na svete, vrch Makalu, sa dvaja Popradčania pokúsia zdolať francúzskou cestou.
„Toto bude taká popradská expedícia, pretože mojím spolulezcom bude Palko Jackovič, s ktorým som začínal liezť ťažké veci, boli sme na dvoch expedíciách v Himalájach, teraz po rokoch sme sa rozhodli, že to ideme vyskúšať znova vo dvojici,“ zdôvodnil Hámor. Makalu sa nachádza zhruba 22 kilometrov východne od Mount Everestu, na hranici Číny a Nepálu a je vysoký 8462 metrov nad morom.

Text: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM