Peter Handzuš Rôzne

Chatár Petrás opäť stavia ľadový betlehem: Sneh naň musí hádzať z rebríka

Chatár z Rainerovej chaty vo Vysokých Tatrách Peter Petrás pracuje v súčasnosti na vytvorení ľadového betlehema, ktorý bude počas zimy zdobiť priestor pred chatou. Trápi ho nedostatok snehu, ktorý musí dovážať z okolia celej chaty.

Ilustračný obrázok k článku Chatár Petrás opäť stavia ľadový betlehem: Sneh naň musí hádzať z rebríka
Zdroj: TASR

„Je pomerne málo snehu, ale treba mať vieru v to, že sa to podarí a že to má zmysel. Treba mať veľkú trpezlivosť a vôľu, lebo musím neskutočne veľa chodiť. Najprv sneh musím nazhŕňať, nechať trošku premrznúť, nasekať to na kusy a nosiť na lopate až na kopu, kde bude betlehem,“ priblížil proces prípravy Petrás. Po sneh chodí do vzdialenosti asi 25 až 30 metrov od chaty.

Kopa, z ktorej by mal do sviatkov vyrásť betlehem, má v súčasnosti už dva metre a hádzať na ňu sneh musí chatár pomocou rebríka. „Je to ozaj veľmi tvrdá robota. V utorok začneme robiť strechu, musí to trochu premrznúť a v sobotu možno už začnem tvarovať sochy,“ dodal Petrás.

Betlehem bude podľa neho o niečo užší, a to práve pre nedostatok snehu. Neskôr ho chce rozširovať smerom dozadu, aby vydržal čo najdlhšie. „Chcem urobiť takú bázu, ktorá bude chladiť sochy a hlavnú časť,“ vysvetlil chatár.

S úsmevom dodal, že by stálo za úvahu posunúť Vianoce o dva týždne, podobne ako majú Rusnáci. Vtedy je už totiž dostatok snehu na horách. „Ušetrili by sme si tým stres, že niet snehu, menej by bolo treba zasnežovať. Keď vieme posunúť letný a zimný čas pre ekonomiku, tak možno aj Vianoce, keby sme posunuli, nič také svetoborné by sa nestalo. Na 6. januára je už väčšinou dostatok snehu,“ dodal.

Peter Petrás stavia betlehem aj tento rok. Hotový by mal byť na sviatky
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM