Pavol Krupka Kultúra

Po piatich rokoch na domácom pódiu: Adam Brutovský odchádzal s potleskom a dobrými pocitmi

Popradský klavirista Adam Brutovský má za sebou päť rokov štúdia na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. O diplomový repertoár sa prišiel podeliť so svojimi priaznivcami i s ďalšími popradskými milovníkmi hudby. V utorok s úspechom vystúpil v rámci XXXVIII. Popradskej hudobnej jari.

Ilustračný obrázok k článku Po piatich rokoch na domácom pódiu: Adam Brutovský odchádzal s potleskom a dobrými pocitmi
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Návrat na domáce pódium – aj tak by sa dal nazvať utorkový koncert mladého Popradčana Adama Brutovského. Jeho ostatné vystúpenia v rodnom meste sa totiž odohrali ešte v časoch, keď bol žiakom tunajšej základnej umeleckej školy a zároveň študentom bilingválnej sekcie popradského gymnázia. Láska ku klavíru sa uňho postupne, od šiestich rokov, menila na niečo osudové, čomu sa vari ani nedá ubrániť – a výsledkom bol nástup na našu najprestížnejšiu umeleckú školu do Bratislavy. Bez konzervatória, vlastným úsilím a za podpory učiteľky ZUŠ na Štefánikovej ulici v Poprade Perly Dankovej, ktorá ho pedagogicky viedla od malička až do dospelosti.

No aj štúdium na vysokej škole sa raz skončí a každý absolvent si musí povedať, čo ďalej. V Adamovom prípade je tých možností viac, popri VŠMU totiž vysokoškolsky študuje aj nemecký jazyk. Jeho životnou prioritou však ostáva klavír, ktorému sa bude v najbližšej budúcnosti venovať buď ako koncertný umelec, alebo počas ďalšej umeleckej prípravy v rámci doktorandského štúdia.

Adamov recitál bol zostavený zo skladieb, ktoré pred niekoľkými dňami zahral na svojom diplomovom koncerte. Ide o skladby, ktoré si mladý klavirista vybral sám, napokon, tak to bolo aj počas celého vysokoškolského štúdia. Vždy bolo rozhodujúce to, či sa mu dané dielo páči, či ho niečím oslovuje. V tom zmysle bol aj popradský koncert Adama Brutovského jeho osobným vyjadrením lásky k hudbe i náklonnosti ku konkrétnym hudobným myšlienkam.

Na koncerte sa mohli poslucháči započúvať do interpretácie diel Ferrucia Busoniho (talianskeho skladateľa a transkriptora diel J. S. Bacha, 1866 – 1924), L. van Beethovena a ruského skladateľa Alexandra Skrjabina (1872 – 1915).

Štyri Skrjabinove prelúdiá v podaní Adama Brutovského si môžete vypočuť a pozrieť aj v našom videu, vložili sme doň aj niekoľko jeho odpovedí na naše otázky.

Po piatich rokoch na domácom pódiu: recitál Adama Brutovského
8
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Po piatich rokoch na domácom pódiu: recitál Adama Brutovského
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM