Martin Sýkora Správy

Po povodni je Javorová dolina mimo: Škody budú obnovovať veľmi dlho!

Šéf ochranného obvodu Javorina Štátnych Lesov Tatranského národného parku vysvetlil, aké škody napáchala povodeň na riečke Javorinka v Javorovej doline vo Vysokých Tatrách.

Ilustračný obrázok k článku Po povodni je Javorová dolina mimo: Škody budú obnovovať veľmi dlho!
10
Galéria
Zdroj: TASR

Menej vody, viac škôd

Povodeň z uplynulého týždňa (19.7.) napáchala oveľa väčšie škody ako tá spred desiatich rokoch napriek tomu, že pred dekádou spadlo viac milimetrov zrážok. „V roku 2008 bola povodeň, čo sa týka zrážok, väčšia. Mala 256,7 mm zrážok. Boli škody aj vtedy, zobralo napríklad most na Pod Muráni. Tohoročná povodeň mala 226 mm zrážok, ale čo sa týka škôd, rádovo niekoľkonásobne prevyšuje povodeň spred desiatich rokoch,“ zhodnotil šéf ochranného obvodu Javorina Štátnych lesov Tatranského národného parku Ján Slivinský.

Zdroj: Dnes24.sk

Les sa za 10 rokov zmenil

Ostatná povodeň ničila predovšetkým dielo človeka. Zničila cestu do Javorovej doliny spolu s vodovodným potrubím a vysokonapäťovým káblom. K tomu treba pripočítať zničené chodníky a mosty. Podľa Slivinského sa pod škody podpísal aj stav lesa, ktorý sa za 10 rokov zmenil.

„V roku 2008 bolo v tejto oblasti viac zdravého zeleného lesa. V súčasnosti v záveroch dolín v bezzásahovej zóne máme pomaly na 70 percent odumreté lesy. Retenčná schopnosť lesov a jeho vlastnosti nie sú také ako u zdravého zeleného lesa,“ vysvetlil šéf lesníkov z Javoriny.

Aj preto sa s nádherou tohto krásneho kúta Vysokých Tatier treba na istý čas rozlúčiť. „Pre turistov je Javorová dolina uzavretá vzhľadom k tomu, že prístupové chodníky sú zničené na viacerých miestach. Potrvá to dlho, kým všetko obnovíme. Treba počítať, že táto sezóna pre túto časť Tatranského národného parku neprichádza do úvahy,“ uzavrel Slivinský.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM