Monika Vengrínová Rôzne

Po svojej práci zanechali stopu: V Poprade oceňovali dlhoročných záchranárov

Mnoho rokov zachraňovali, či stále zachraňujú ľudské životy. Určitým spôsobom prispeli k slovenskému záchranárstvu a niečo po sebe zanechali. V Poprade v piatok oceňovali dlhoročných záchranárov. Medzi nimi i niekoľkých z nášho regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Po svojej práci zanechali stopu: V Poprade oceňovali dlhoročných záchranárov
Zdroj: TASR

Ocenenia si záchranári prebrali dnes v Dome kultúry v Poprade, v rámci druhého ročníka ankety Galéria cti, ktorú v spolupráci s partnermi zorganizovali Občianske združenie Záchrana a Slovenská komora zdravotníckych záchranárov (SKZZ).

„Každý rok vyberáme ľudí, ktorí sú nominovaní záchranármi a vždy sa snažíme vybrať tých, ktorí prispeli nejakým spôsobom k slovenskému záchranárstvu a niečo po sebe zanechali. Stále je to o srdci, nemusia mať vedomosti, tituly, je to o stope, ktorú po svojej práci zanechajú,“ uviedol predseda etickej komisie pri SKZZ Boris Lackovič.

Medzi ocenenými bola napr. aj Alena Koščáková, ktorá podľa neho zanechala stopu na oddelení ARO v Poprade, ale aj na tamojšej záchranke, kde pôsobila vo vedúcich funkciách. „Ja som mala svoj prvý výjazd práve na popradskej záchranke, kam som sa dostala náhodou. Od roku 1981 som pôsobila tam, 33 rokov som robila striedavo na záchranke i na oddelení ARO. Výjazdov bolo strašne veľa, ale nedá sa povedať, ktoré vo mne zanechali najväčšiu stopu. Ťažko mi vždy bolo pri deťoch, keď boli choré. Napríklad jedno dievčatko som viezla na smrť domov, keďže mala nádor na mozgu, bola taká optimistická, aj som zabudla zobrať veci zo sanitky a nevedela som sa zmieriť s tým, že takéto dievčatko musí zomrieť,“ spomína Koščáková.

Vodič Pavol Dovjak, rodák z Levoče, stál pri zrode záchrannej služby v Kežmarku. Aj preto si dnes odniesol ocenenie v rámci Galérie cti. „V roku 1989 nastúpil ako vodič sanitného vozidla, o rok neskôr už pracoval pre prvú záchranku, ktorú v Kežmarku založili. So svojou posádkou dosahoval aj veľmi dobré výsledky na medzinárodných súťažiach. Jeho spolupracovníci ho hodnotia ako vynikajúceho záchranára a ústretového kolegu. Jeho práca bola prínosom, počas 23 rokov nemal žiadnu nehodu,“ priblížil ďalšieho z ocenených Lackovič. Dovjak pri ocenení konštatoval, že bez svojich kolegov by v práci nikdy nič nedokázal. 

Libuša Blaščáková z tímu leteckých záchranárov Air Transport Europe pracovala dlhé roky na poste vrchnej sestry a aj ona si dnes odniesla z Popradu ocenenie. Jej kolegovia ju charakterizovali ako pracanta, pedanta a človeka vždy s dobrou náladou. „Je to pre mňa veľké prekvapenie. Som veľmi rada, že som mohla pracovať na takom špičkovom oddelení. Práca to bola ťažká, ale pre mňa aj veľmi zaujímavá. Stala sa aj mojím koníčkom,“ konštatovala Blaščáková.

V Poprade ocenili dlhoročných záchranárov
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM