Peter Handzuš Kultúra

Počas Dňa PSK do knižníc zapísali 720 nových čitateľov

Špeciálny program, ktorý organizovali kultúrne zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK), prilákal počas Dňa Prešovského kraja (27.10.) tisícky ľudí. Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková dnes informovala TASR, že len v

„Do knižníc sa v jediný deň bezplatne zapísalo spolu 720 nových čitateľov. Jednoznačným pozitívom je, že predovšetkým pre deti sme takto uľahčili prístup ku knihám a literatúre, ktoré sú v dnešnej dobe často v tieni internetu a elektronických médií,“ konštatovala hovorkyňa. Dodala, že okrem toho 447 čitateľov využilo možnosť odpustenia pokút za oneskorené vrátenie kníh.

Knižnice však pripravili aj ďalšie špeciálne aktivity, ako exkurzie, prezentácie, prednášky, súťaže, koncerty či zážitkové čítania. Zúčastnilo sa ich viac ako 1000 aktérov. V rámci akcie Vymeň knihu za knihu obyvatelia kraja priniesli do knižníc spolu 131 kníh, za ktoré dostali obrazovú publikáciu Vitajte v Prešovskom kraji.

Mimoriadny záujem o prehliadku expozícií podľa hovorkyne zaznamenali aj múzeá. Napríklad Múzeum v Kežmarku v tento deň navštívilo 760 záujemcov o históriu a umenie. Časť z nich prišla v priebehu dňa, ale väčšina si návštevu nechala na večer, keď sa na nádvorí uskutočnil Halloween.

„Hrad a skanzen v Starej Ľubovni privítal počas Dňa Prešovského kraja 785 návštevníkov. Počas prehliadky sa návštevníci zamerali hlavne na zaujímavosti o reštaurovaní ikonostasu v gréckokatolíckom kostolíku z Matysovej a histórii poľských korunovačných klenotov,“ uviedla Otília Barlíková z Ľubovnianske­ho múzea.

Takmer 500 ľudí si prezrelo päť stálych expozícií Šarišského múzea v Bardejove. Podľa riaditeľa Františka Guteka išlo väčšinou o domácich návštevníkov, ale privítali aj záujemcov z Poľska. Krajské múzeum v Prešove si v tento deň pozrelo vyše 500, Podtatranské múzeum v Poprade vyše 200 ľudí.

Podujatie pripravil PSK pri príležitosti 10. výročia vzniku vyšších územných celkov. Jeho cieľom bolo priblížiť verejnosti kompetencie a činnosť samosprávy a inštitúcií, ktorých je zriaďovateľom. V jednotlivých mestách boli bezplatne sprístupnené múzeá, galérie a záujemcovia mali možnosť vidieť prezentácie škôl a sociálnych zariadení.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM