Martin Sýkora Správy

Počas jarných prázdnin klesol počet úrazov o takmer 30 percent!

Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že počas celého obdobia snehové podmienky priali zimným aktivitám, čo bolo cítiť na návštevnosti a úrazovosti.

Ilustračný obrázok k článku Počas jarných prázdnin klesol počet úrazov o takmer 30 percent!
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Mrazy = nižšia návštevnosť

Úrazovosť počas uplynulých jarných prázdnin na Slovensku klesla o takmer 30 percent. Tohtoročné jarné prázdniny sa začali na strednom Slovensku 19. februára a vyvrcholili nedeľu (11.3.), keď prázdninovali západniari. „Počas stredného týždňa, keď mal voľno východ, sa výrazne ochladilo a napriek slnečnému počasiu sa teploty pohybovali cez deň okolo mínus 15 stupňov Celzia. Predpokladáme, že práve silné mrazy boli dôvodom nižšej návštevnosti, a tým aj úrazovosť klesla. Prekvapil však posledný týždeň. Kým počas predchádzajúcich rokov bývala návštevnosť hlavne vo veľkých lyžiarskych strediskách najväčšia počas západoslovenských prázdnin, tento rok to bolo presne naopak,“ uviedla HZS na svojej internetovej stránke.

Prvý týždeň = najviac práce

Prvý týždeň záchranári HZS v lyžiarskych strediskách ošetrili takmer dve stovky lyžiarskych úrazov a desať ďalších vo voľnom teréne. Druhý týždeň to bolo o približne 50 menej a prekvapivo počas prázdnin Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja absolvovali horskí záchranári najmenej výjazdov. Ošetrili 113 ľudí na svahoch a ďalších 15 vo voľnom teréne. „Celkovo sme počas troch týždňov ošetrili, alebo poskytli pomoc pri zablúdení či uviaznutí 488 lyžiarom, skialpinistom, horolezcom či peším turistom. V 17 prípadoch bola záchranárom HZS pri lokalizácii nápomocná aplikácia HZS, prostredníctvom ktorej získali GPS súradnice polohy zranených či zablúdených osôb a mohli komunikovať formou SMS s postihnutými, ktorí sa nachádzali v oblastiach so slabým pokrytím signálom mobilného operátora,“ uzavrela HZS.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM