Peter Handzuš Iné športy

Počas Tatranského pohára bežcov neuvidíte. Skoky môže ohroziť vietor

Počas najbližšieho víkendu (20.-21. december) sa v športovom areáli FIS na Štrbskom Plese uskutoční už 42. ročník Tatranského pohára, medzinárodných lyžiarskych pretekov v severských disciplínach.

Ilustračný obrázok k článku Počas Tatranského pohára bežcov neuvidíte. Skoky môže ohroziť vietor
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Jeho súčasťou mali byť štyri súťaže Kontinentálneho pohára v behu na lyžiach a dve súťaže FIS Cup-u v skoku na lyžiach na mostíku HS 100, ale pre nevyhovujúce počasie sa bežecké disciplíny konať nebudú.

Oteplenie zmarilo snahy organizátorov

Tatranský pohár bude pre organizátorov a aj športoviská skúškou pred Svetovou zimnou univerziádou (SZU). Tá sa bude konať vo februári budúceho roka a dejiskom pretekov v behoch na lyžiach a skokoch bude práve Štrbské Pleso, ktoré počas uplynulých mesiacov prešlo významnou rekonštrukciou. „Žiaľ, z dôvodu nedostatku prírodného snehu sme nútení zrušiť bežeckú časť Tatranského pohára. Mrzí nás to, ale nemáme inú možnosť. Preteky v skokoch na lyžiach však ohrozené nie sú, keďže mostík bol nastriekaný technickým snehom,“ uviedol manažér športového areálu FIS Jaroslav Chalupka.

Tatranský pohár mal byť zároveň aj nominačnou súťažou na SZU. „Vedeli sme, že podmienky sú na hrane a tak sme vyvinuli veľké úsilie, ktoré spočívalo v navážaní umelého snehu na trate. Na umelý sneh napadli pred pár dňami asi dva centimetre nového prírodného snehu a vyzeralo to veľmi dobre. Žiaľ, potom prišlo oteplenie, pridal sa aj dážď a to zmarilo naše snahy,“ poznamenal športový riaditeľ bežeckého areálu SLA.

Skoky môže ohroziť silný vietor

Preteky na skokanskom mostíku by mali prebehnúť podľa plánu. „Štartovať by malo 98 pretekárov, čo je veľmi pekné číslo. Tým, že boli nedávno zrušené preteky Kontinentálneho pohára sa rozšírila kolóna štartujúcich skokanov. Verím, že sa nenaplnia predpovede o silnom vetre, ktorý by preteky mohol skomplikovať,“ uviedol predseda úseku skokov na lyžiach SLA Ján Tánczos.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM