Eva Viestová Rôzne

Počet chorých na rakovinu je alarmujúci. Najhoršie je to s črevami a pľúcami

Vlani na Slovensku pribudlo vyše 24.000 nových onkologických ochorení všetkých orgánov okrem nemelanómových zhubných nádorov kože. Z toho vyše 12.500 u mužov a takmer 11.500 u žien.

Ilustračný obrázok k článku Počet chorých na rakovinu je alarmujúci. Najhoršie je to s črevami a pľúcami
Zdroj: TASR

„U mužov prevažovali najmä zhubné nádory hrubého čreva (kolorekta), prostaty, pľúc a priedušiek a napokon pier, ústnej dutiny a hltana. U žien boli na prvom mieste zhubné nádory prsníka. Nasledovali zhubné nádory hrubého čreva, tela maternice, pľúc a priedušiek,“ uviedol hovorca Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Peter Bubla.

Muži v najväčšej miere podľahli zhubným nádorom pľúc a priedušiek, hrubého čreva a prostaty. Ženy zas nádorom prsníkov, hrubého čreva, pľúc a priedušiek.

Aktualizované údaje zverejnila Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) na svojom portáli European Cancer Observatory. Tieto informácie prezentujú národné odhady výskytu rakoviny (24 hlavných typov) a mieru úmrtnosti na zhubné nádory v 40 krajinách vrátane Slovenska.

Odhady sú získané z údajov národných onkologických registrov v jednotlivých krajinách a slúžia ako základ pre stanovenie priorít na kontrolu rakoviny v Európe. Za Slovensko údaje pre agentúru poskytuje Národný onkologický register, ktorý je súčasťou Národného centra zdravotníckych informácií.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM