Martin Sýkora Správy

Počet nakazených na salmonelózu v školskej jedálni stúpol na 47!

Počet nakazených na salmonelózu, ktorá vypukla koncom marca v podtatranskej obci Spišský Štvrtok v okrese Levoča, stúpol od pondelka (3.4.) z 32 na 47.

Ilustračný obrázok k článku Počet nakazených na salmonelózu v školskej jedálni stúpol na 47!
Zdroj: TASR

Nepríjemnú štatistiku potvrdila Mária Pompová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Poprade. Podľa jej slov salmonelózu spôsobila nedostatočná tepelná úprava jedla. K štvrtku 6. apríla RÚVZ v Poprade evidoval 47 prípadov, z toho bolo 32 dospelých, 14 žiakov a jeden adolescent.

„V 39 prípadoch bola laboratórne potvrdená Salmonella enteritidis. Vo vzorke žemľovky a v jednej vzorke z odobratých vajec bola potvrdená Salmonella enteritidis,“ uvádza sa na internetovej stránke RÚVZ v Prešove.

Žemľovka sa v školskej jedálni na Základnej škole v Spišskom Štvrtku podávala ešte v piatok 24. marca. Následne na druhý deň, teda 25. marca, sa u stravníkov prejavili bolesti brucha, hnačky, dehydratácia, zvracanie aj vysoké teploty.

Počet nakazených postupne stúpal z 19 na súčasných 47. Šesť ľudí bolo hospitalizovaných. Ochorenie sa vyskytlo aj u všetkých kuchárok.

Riaditeľka základnej školy Ľudmila Barlová informovala, že prevádzka popoludňajšieho školského klubu a školskej jedálne nebude zabezpečená do stredy 12. apríla. Školská jedáleň distribuuje jedlo do viacerých častí obce, napríklad aj do miestnej materskej školy. Celkovo sa v jedálni stravuje zhruba 60 dospelých a 120 detí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM